Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Belgický šéfkuchař chytře vzdoruje pandemii. Hosty obsluhuje na parkovišti, jídlo jim nosí do obytných vozů

Magazín

  5:00
Tarcienne (Belgie) - Protože nemohl kvůli pandemii covidu-19 otevřít svou restauraci, přišel belgický šéfkuchař na nápad obsluhovat hosty na parkovišti svého podniku v obytných vozech. Píše o tom agentura AFP.

Šéfkuchař Mattia Collu vyzrál na covidová opatření po svém. Jídlo začal servírovat hostům do jejich obytných vozů. foto: matthiasandsea.be

Jak se mohou restaurace udržet při životě? Podnikatel z Vietnamu přináší návod

„Přišli jsme do jediné restaurace, která je v Belgii otevřená, a byli jsme okouzleni,“ říká Françoise Gendebienová a ve svém autě se svým manželem ochutnává plody moře servírované na stolku s bílým ubrusem a zapíjí je bílým vínem.

Belgický šéfkuchař Mattia Collu v své restauraci.
Restaurace Matthias and Sea se specializuje na mořské plody.

Před restaurací Matthias and Sea v Tarcienne na jihu Belgie, která se specializuje na mořské plody a ryby, stojí toho večera více než tucet obytných vozů.

Nehrozí zde riziko nákazy, neboť číšník přináší jídla připravená v kuchyni a zakrytá alobalem až ke dveřím vozidla a dodržuje přitom všechna hygienická opatření.

Podle jídelníčku stojí pokrmy z ryb kolem 30 eur (780 Kč), zatímco menu s humrem přijde na 58 eur (1500 Kč).

Šéfkuchař Mattia Collu přeměnil své parkoviště v restauraci a dokonce i hotel, protože tu hosté mohou nocovat. Parkovací místo jim v případě potřeby pronajme.

Pandemii nejvíce odnesli pivovarníci. Uvidíme, jak to bude s restauracemi po Novém roce. říká ministr Toman

Nápad Collu dostal, když rozvážel jídlo zákazníkům, jako mnoho dalších restauratérů, kteří začali nabízet jídlo s sebou, neboť to je za pandemie covidu-19 jediný legální způsob jejich aktivity. Obytné vozy viděl u svých zákazníků, a tak si nakonec řekl, proč má jídlo balit a rozvážet, když hosté mohou přijet k němu.

Tato belgická forma drive-in zaujala zákazníky v době, kdy si obytná auta získala v Evropě nebývalou popularitu. Oblíbená jsou zejména v létě v době dovolených, neboť umožňují vyhnout se přeplněným hotelům.

„Konečně se jednou máme kam jít najíst. I když je to na našem vlastním stole. Jsme však obslouženi jako králové,“ říká André Deckx, který na parkoviště restaurace Matthias and Sea přijel s manželkou.

Autor: