130 let
Barva jídla může výrazně ovlivnit naši náladu.

Barva jídla může výrazně ovlivnit naši náladu. | foto: Shutterstock

Barva jídla ovlivňuje naši psychiku. Žlutá nám dodá energii, bílá nás zpomalí

Magazín
  •   5:30
ŘÍM - Zelená proti stresu, žlutá pro dobrou náladu. Ráno si vybíráme barvy oblečení podle toho, jak se probudíme, zda jsme plni energie nebo unaveni, abychom vyjádřili naše pocity a znovu nabyli dobré nálady. Proč bychom nemohli učinit totéž s naší snídaní a dopřát si čas od času čistotu mléka, optimismus medu nebo borůvek? Píše to italský deník La Repubblica.

Psycholožka Gaia Vicenziová a bioložka z římské univerzity La Sapienza Valeria de Balzová spojily své poznatky a vytvořily sedm barevných menu pro první jídlo dne. „Barvy mají schopnost ovlivňovat naše emoce a naše chování,“ vysvětluje Vicenziová, autorka publikace Šaty nelžou. Žlutá, pomerančová a červená dodávají vitalitu, otevřenost a dynamiku. Fialová, modrá a bílá podporují tendenci k pomalosti, klidu a uzavřenosti. Vybíráme si barvy podle toho, jak se cítíme, jestli jsme unaveni nebo odpočinuti. Stejným způsobem mohou barvy působit na náš stav: jestliže chceme zpomalit rytmus, měli bychom se v kuchyni a v ledničce zaměřit na studené barvy, zatímco chceme-li zrychlit, měli bychom volit barvy teplé.

Oranžová podporuje radost a otevřenost

Sedm snídaní je koncipováno pro dospělou osobu, která nevede sedavý způsob života. Jsou vyvážené a vycházejí ze společného základu. Obsahují mléko, které je důležité pro přísun vápníku a proteinů; sušenky biscotti či nějakou sladkost nebo plátek dortu pro získání energie v podobě jednoduchých a složených cukrů; ovoce kvůli vláknině, minerálním látkám a vitamínům. Ty jsou důležité pro začátek dne zejména u lidí, kteří nemají vždy možnost sníst doporučované dvě až tři porce za den.

Proč se nemůžeme rozhodnout, co si dát k jídlu?

Snídaně má dodat tělu 15 až 20 procent denní kalorické potřeby, uvádí Valeria del Balzová. Důležité je nesnídat ve spěchu a najíst se pořádně, ale také nejíst stále totéž. „Jsme zvyklí obměňovat to, co jíme k obědu a k večeři, dělejme totéž i se snídaní,“ zdůrazňuje nutriční poradkyně. Má to dvojí výhodu: první jídlo dne se může stát lákavější a jeho obměňování zlepšuje přísun výživných látek a tedy nutriční kvalitu.

Oranžová podporuje radostné rozpoložení, otevřenost vůči druhým. Je to ideální barva, abychom vycházeli z domova pozitivně naladěni a plni energie. Snídaně může být složena ze sklenky mléka s kávou či bez ní, pomerančové šťávy nebo pomeranče, zákusku (asi 50 gramů) s marmeládou nebo tří sušenek s ovocem.

Červené jídlo je ideální před pracovní schůzkou

Červená k snídani je přímo stvořena k tomu, aby nám pomohla vyjádřit náš názor při pracovní schůzce. Tato barva je oživující a spojuje se s touhou po moci a autoritě. Můžeme si dát sklenku mléka s kávou nebo bez ní či jeden bílý jogurt, plátek chleba (40 gramů) s jahodovým džemem nebo sladkost s červeným ovocem a porci ovoce, například ostružiny nebo maliny nebo šťávu z červeného pomeranče.

Modrá může stimulovat uvolnění napětí, klid a důvěru. Můžeme si dát tři plátky chleba s borůvkovou marmeládou, mléko nebo jogurt a porci ovoce, jako jsou borůvky.

Ve dnech, kdy si přejeme zpomalit, abychom zůstali sami sebou, volme černou nebo hnědou. Snídaně se může skládat z kakaa, kávy, suchého ovoce a celozrnných produktů. Zelená je výrazem klidu, vytváří harmonii. Jsme-li stresovaní a unavení, můžeme snídani obohatit o kiwi či zelené jablko a zapít zeleným čajem.

Žlutá, barva slunce, vede k optimismu, naději a schopnosti koncentrace. Obohaťme snídani o med, pomerančovou marmeládu, ananas či šťávu z grapefruitu. Bílá je symbolem čistoty, čerstvosti a obnovy. K snídani si můžeme dát kromě chleba či croissantu sklenku mléka, bílý tučný jogurt, jablko či hrušku

Autor: ČTK