Farma Mitrovský dvůr se svým hovězím v soutěži bodovala i v minulých letech. Její zástupce Robert Zelený dnes uvedl, že právě sušené maso letos přihlásili spíše „namátkou“ a úspěch pro ně byl překvapením. Řekl, že produkt ladili dlouho a při přípravě mimo jiné odmítli použít rychlosůl.
Myslivcům se kupí zvěřina, prodávat ji chtějí přímo domácnostem. Nový web radí, kde nejblíže maso sehnat |
V kategorii biopotravin rostlinného původu porotu nejvíce oslovila lahůdková chilli pasta z farmy Svobodný statek na soutoku. Nejlepší biopotravinou v sekci pro gastronomii, pochutiny a ostatní výrobky byla kolekce bylinných čajů Květomluva od Zuzany a Radka Fryzelkových. Zlatou příčku v oblasti steakových mas, podle organizátorů po „těžkém souboji“ vyhrál Jehněčí hřbet - hřebínek z Farmy Rudimov a v kategorii biovín, stejně jako loni, zvítězil Ryzlink rýnský od Marcinčáka. Tentokrát šlo o pozdní sběr 2017 z viniční trati Janův vrch.
Spotřeba biopotravin v Česku předloni činila 4,43 miliardy korun, meziročně vzrostla o 33 procent. Šlo o největší nárůst za dekádu. Podle údajů Ústavu zemědělské ekonomiky a informací lidé nejvíc nakupují biopotraviny v supermarketech a hypermarketech. Podle organizátorů soutěže roste také počet ekologických podniků, kterých je aktuálně téměř 5800.