Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Francie hltá hamburgry

Magazín

  11:15
PAŘÍŽ - Jestliže jste 14. července chyběli na Champs-Élysées při výročí dobytí Bastily, nezoufejte. Svátek Francie můžete oslavit novou místní tradicí. Dejte si hamburger. Známý americký pokrm dorazil do Francie už před několika lety, ale za posledních devět měsíců dokázal dobýt i francouzské hlavní město.

Francouzi z americké pochoutky udělali pokrm pro gurmány. foto: Reprofoto

Ať už turisté zamíří do pařížských kaváren, obchodních center nebo tříhvězdičkových restaurací, na jídelním lístku vždy objeví šťavnatý hovězí plátek uprostřed sezamové housky, napsal internetový server listu International Herald Tribune.

„Je to chuť něčeho zakázaného, nezákonného, či dokonce podvratného,“ podotýká restaurační konzultantka Hélene Samuelová. „Jíst rukama symbolizuje jasný úpadek a každého to samozřejmě láká.“ Takový zvrat je obzvlášť překvapivý v zemi, kde jistý kuchař jednou zažaloval řetězec McDonald's o 2,7 milionů dolarů (39 milionů korun), protože byl na plakátu vyobrazen snící o Big Macu.

Hamburger po francouzsku
Hamburgery byly dřív vším, čím francouzská kuchyně není: neformální, neestetické, rychlé a cizí. Ale francouzští kuchaři postupně pojali typicky americké jídlo svým způsobem. Přidávají do něj například mini okurky cornichons, mořskou sůl fleur de sel nebo čerstvý tymián. Tyto pokusy o vylepšení napovídají, že hamburgery se ve zdejší kuchyni usazují nastálo.

„Není to jen nějaký výstřelek,“ tvrdí Frédéricka Grasserová-Herméová. Jako kuchařka konzultantka v boîte Black Calvados na Champs-Élysées vytvořila hamburger s kvalitním hovězím wagyu (vyšlechtěné z japonského plemene skotu), ochucený takzvaným černým kečupem z ostružin a černého rybízu. „Hamburger se stává gurmánským pokrmem,“ prohlašuje.

Zájem je příliš velký
Nový trend si osvojili i někteří z předních pařížských šéfkuchařů. Yannick Alléno, jenž loni s podnikem Le Meurice získal svou třetí hvězdičku prestižního gastronomického průvodce Michelin, nyní nabízí poctivé a šťavnaté hamburgery v restauraci Le Dali. Housky mu dodává Frédéric Lalos, vítěz několika kulinářských soutěží v zemi. S uzenou slaninou, hlávkovým salátem, nakládanou okurkou, hořčicí, majonézou a hranolky vyjde jeden hamburger v Le Dali na 35 euro (800 korun). Romain Corbiere z restaurace Le Relais du Parc zase na léto nahradil tradiční hovězí plátek za hamburger s krevetami a kalamáry. A L'Atelier de Joël Robuchon do svého receptu přidává dokonce kachní foie gras.

Ještě větším překvapením, než jsou změny v jídelníčcích známých francouzských šéfkuchařů, je nadšení, se kterým si zákazníci na hamburgrech pochutnávají. „Nečekala jsem, že jich prodáme tolik,“ praví Sonia Ezgulianová, kuchařka Café Salle Pleyel v jedné z nejprestižnějších pařížských koncertních síní. „Ani nemáme tolik zásob. Zájem bývá příliš velký,“ říká. Hamburgery nejsou v Paříži novinkou. Americké restaurace je zde nabízejí už od roku 1961, za 11 let pak ve Francii odhalil své klenuté oblouky první McDonald's.
Autor: