UNESCO každoročně přidává na svůj prestižní soupis nové položky, které považuje za potřebné chránit jako součást kulturních hodnot. Z Česka mají tento status slovácký verbuňk, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku, jízdy králů na jihovýchodě země, sokolnictví (spolu s dalšími státy) a loutkářství (společně se Slovenskem).
Francouzští pekaři se inspirovali úspěchem Italů, jejichž neapolská pizza se na seznam světové organizace dostala minulý měsíc.
Bageta je ve Francii od roku 1993 chráněna zákonem, který stanoví, že může být vyrobena pouze z pšeničné mouky, vody, droždí a soli a na cestě k zákazníkovi nesmí být zmrazena. Šéf profesní komory francouzských pekařů Dominique Anract je proto podle svých slov rozhořčen, když na pultech supermarketů vidí náhražky, které jsou často připravené ze zmrazeného polotovaru a které jsou tradiční pochoutce na hony vzdálené.