První prodejnou currywurstů, s níž se turisté v Berlíně setkávají, bývá zpravidla některý ze stánků rychlého občerstvení franšízy Currywurst Express, která má své zástupce na všech významných nádražích ve městě. Obchod se zaměřuje hlavně na rychlost obsluhy - na grilu se v každou denní dobu opékají dvě desítky klobás připravených k okamžitému servírování a o jejich krájení se stará stroj.
CurrywurstCurrywurst vynalezla v roce 1949 Herta Heuwerová, když po ní manžel po návratu z amerického válečného zajetí chtěl jídlo na Berlín neobvyklé: grilovaná žebírka. Místo toho mu nabídla nakrájenou klobásu a místo marinády použila kečup a kari koření. Z jídla se stal v Berlíně hit a v současnosti obyvatelé metropole ročně snědí na 70 milionů currywurstů. Nejčastěji si je dopřávají s hranolky a majonézou, jako lehčí varianta přílohy slouží malá bageta. |
Berlíňané dávají před velkým řetězcem rychlého občerstvení přednost menším stánkům, které soukromníci provozují ve stanicích metra nebo na křižovatkách v blízkosti zastávek autobusů a tramvají. Patrně nejznámějším prodejcem je rodina Konnopkeových na Prenzlauer Bergu, a to i díky bývalému kancléři Gerhardu Schröderovi. Ten označoval currywursty od Konnopkeho za ty nejlepší v Berlíně, zejména kvůli tradiční domácí rajčatové omáčce, jejíž přesné složení je rodinným tajemstvím.
Vzhledem k silnému ekologickému povědomí Berlíňanů slaví úspěch také stánky, které garantují, že jejich klobásy jsou v bio kvalitě. Jejich počet se neustále rozšiřuje, patrně nejstarším je prodejna rodiny Exterových jménem Witty v Schönebergu, která zavedla bio-currywursty do své nabídky už v roce 2003. „V našich currywurstech je jen maso z vepřové plece a koření. Díky tomu jsou méně tučné a dobře stravitelné,“ říká majitelka stánku Monika Exterová.
Na severu metropole nedaleko bývalého hraničního přechodu Bornholmer Strasse, kde se v roce 1989 jako první otevřela hranice mezi východním a západním Berlínem, lákají prodejci zákazníky na mimořádně pálivé currywursty. Stánek Curry&Chili se označuje za nejostřejší rychlé občerstvení v Berlíně a pod sloganem „Zde ještě mohou muži plakat“ nabízí na currywurst kromě tradičních přísad ještě deset různých pálivých omáček. Jejich pálivost se pohybuje od 11 000 do 7,7 milionu Scovilleho jednotek - pro srovnání, ostré koření tabasko má pouze 3000 scovillů