Pondělí 27. června 2022, svátek má Ladislav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Historie opékání chleba. Kdy a proč vznikl první toastovač?

Magazín

  6:33
Chleba si lidé opékali už ve starověku. Buď přímo nad otevřeným ohněm, nebo jej nahřívali na kamenech obklopujících ohniště. Důvod byl ryze praktický: taková jednoduchá úprava zabránila jeho plesnivění. Ví se, že k tomuto postupu sahali egypťané, od nichž to odkoukali Římané, kteří zvyk přenesli dál do Evropy. V našich končinách se rozšířila příprava křupavé topinky.

Po dlouhá staletí se v opékání chleba nic neměnilo, ale pak přišlo bouřlivé 19. století a od té doby je všechno jinak. nejdřív se objevily sporáky na dřevo nebo uhlí, na nichž se chleba opékal v jakýchsi pyramidách z tenkého plechu a drátů. Poté přišla elektřina a s ní vynález prvního toastovače. Před 125 lety, roku 1893, s ním přišel skotský technik alan MacMasters z edinburghu. Jeho zařízení využilo podobného principu, jaký byl právě objeven u žárovek – rozžhavení drátu tak, aby bez úhony vydržel opakované zvyšování teploty. 

Přesto byly rané toastovače stále celkem nebezpečné – dráty měly tendenci k roztavení, nebo dokonce vzplanutí. Roku 1905 bylo po problému, neboť mladý americký hutník albert l. Marsh vynalezl slitinu chromu a niklu, jež opakovaný tepelný nápor vydrží. Jen pár měsíců po jeho zlepšováku se objevily toastovače založené na novém materiálu.

Svatební toast prince Charlese se prodal v dražbě za 7500 korun

První modely opékaly chleba pouze z jedné strany, bylo tedy třeba jej manuálně otáčet, a navíc hlídat, aby se nepřipálil. většinou si je pořizovaly restaurace, protože elektřina ještě nebyla tak rozšířená, a navíc ji elektrárny často dodávaly až po setmění. Roku 1913 přišel na trh první toastovač, který plátky chleba obracel sám. Dnešní podobu a funkce dostal ve 20. letech minulého století: nejprve přibylo roku 1921 automatické vystřelování chleba po dostatečném opečení a o čtyři roky později se přidalo opékání z obou stran najednou i časový spínač hlídající, aby se chléb nepřipálil.

Další desetiletí přinášela už jen jemná vylepšení. Koncem 40. let například zabudovaný senzor sledoval teplotu přímo plátku chleba, nikoli rozžhaveného drátu, a tak pomohl předcházet připálené snídani. vynález mikročipu o dekádu později zase zajistil, že přístroj dokázal sledovat vlhkost plátku, a tak určit správné opečení u nejrůznějších druhů chleba, či dokonce plátků zmražených. A nejnovější modely umí opéct chleba a zároveň uvařit nebo usmažit vajíčka.

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

Recenze 100% přírodního Bi-Oilu: Stojí za to si ho pořídit?
Recenze 100% přírodního Bi-Oilu: Stojí za to si ho pořídit?

6 redaktorek, žen různého věku, s rozdílnými zkušenostmi i pokožkou, otestovalo Bi-Oil Pečující olej (Přírodní). Každou z nich trápí něco jiného –...