Jaképak červené... japonské bílé jahody chutnají jako ananas a jsou luxusem, za nějž se nedoplatíte

Premium

Bílé japonské jahody jsou luxusní ovoce, čemuž odpovídá cena. | foto: Shutterstock

  5:00
Jahody vůbec nemusejí být jen červené, ale klidně i nažloutlé, narůžovělé, ba dokonce bílé, někdy i dvoubarevné – napůl červené, napůl bílé. A ne vždy jde o stupeň zralosti.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Jistá dánská firma vyrábějící cukrovinky vytáhla nedávno svérázný trumf: začala nabízet bonbóny s příchutí kyselých jahod, tedy jahod skutečně nezralých, rosničkově zelených.

Přiznám se, že zelené jahody mě zrovna k mlsaní nepobízejí, našinec odchovaný šarlatovým odstínem jahůdek z pohádky O dvanácti měsíčkách musí kroutit hlavou.

I když zase sběr zelených jahod by určitě jednu výhodu mít mohl: těch nezralých je totiž vždycky víc než těch už zralých, Dánové by strach z přílišného plesnivění dozrávajících jahod už mít nemuseli. A z kosů taky ne.

Což o to, zmínky o zelených jahodách se najdou v české literatuře už i hodně vousaté. Jenže obvykle jimi bývaly míněny spíše plody angreštu.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.