Pátek 22. října 2021, svátek má Sabina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Falešné, bez porážky či syntetické. Jak budou Američané říkat umělému masu?

Magazín

  5:10
NEW YORK - Maso bez porážky, čisté maso, maso 2.0, falešné maso či syntetické maso: termínů pro označení alternativ pro normální maso, které jsou vyrobeny z rostlin nebo ze zvířecích buněk, je mnoho. Někoho nadchnou, jiný skřípe zuby, píše agentura AFP.

Umělé maso foto: Lidové noviny

„Pokud jde o produkty ze zvířecích buněk, lidé se skutečně neshodnou,“ prohlašuje Matt Ball, mluvčí sdružení The Good Food Institute, které tyto alternativy propaguje. První burger vyrobený ve zkumavce způsobil v roce 2013, že o něm tisk psal jako o Frankenburgeru. Někdy se mluvilo o laboratorním masu či umělém masu. Později se rozšířil termín čisté maso a nedávno i maso na bázi buněk.

Aby The Good Food Institute zjistil nejlepší výraz, který by konzumentům vyhovoval, zveřejnil loni v září studii o tom, jak jsou mezi lidmi různé názvy umělého masa rozšířené. Ve Spojených státech bude ministerstvo zemědělství pověřeno označit nové produkty, až přijdou v roce 2021 na trh. Úřady budou pravděpodobně vyžadovat přesné a podrobné termíny, aby se v nich zorientovali i alergici, říká Matt Ball.

Pravidla hry nejsou jasná

Maso vyrobené z buněk, jak se dělá dnes, má svou texturou daleko ke steaku z nízkého roštěnce, grilovanému kuřeti či vepřové pečeni. Chuť je velkou neznámou. Konzistence běžného masa vzniká jeho zráním po porážce. Ve Spojených státech se chovatelé snaží o to, aby nenastala situace jako u mléčných výrobků, kdy se začaly prodávat rostlinné nápoje pod názvem mandlové či kokosové mléko.

Sdružení amerických chovatelů dobytka (USCA) soudí, že název maso musí být vyhrazen jen pro maso zvířete, které se normálně narodilo, vyrostlo a bylo tradičním způsobem poraženo. „Konkurence na pultech řeznictví je vítaná, když jsou pravidla hry jasná,“ říká jeho mluvčí Lia Biondová.

Americká asociace producentů hovězího (NCBA) ještě nezaujala postoj k produktům na bázi živočišných buněk, protože nezná jejich přesné složení. Nepodpoří termíny, které jsou nevědecké, jako je čisté maso, protože by to pak vypadalo, že běžné maso je špinavé, konstatuje zástupkyně NCBA Danielle Becková.

Klamání spotřebitele?

Pokud jde o produkty na bázi rostlin, NCBA je radikálnější a soudí, že některé příbalové informace jsou dost zavádějící. „Používají slovo maso, a to může spotřebitele mýlit,“ říká Jim Dinklage, chovatel dobytka ze státu Nebraska.

Otázkou pojmenování masa se začali zabývat i někteří zákonodárci. Missouri se stal loni v létě prvním z amerických států, který oficiálně definoval maso jako potravinu vzešlou ze zvířat. Podobné texty se projednávají i jinde.

Ve Francii poslanci loni schválili předpis týkající se zejména produktů spojujících termíny steak, šunka či párek s potravinami obsahujícími významnou složku rostlinného původu. V Německu, kde se většinou hovoří o náhražce masa, koncem loňského roku ministerstvo zemědělství zveřejnilo doporučení, podle něhož má být na balení výrobek označen jako vegetariánský či veganský.

Autor:

Syndrom Petra Pana. Proč někteří muži nikdy nedospějí a žijí jako paraziti

Premium V každém chlapovi zůstává kousek kluka, ale musí to být právě jen ten kousek. Pokud muž nechce vyrůst a převzít...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Najděte svou vnitřní krásu: Otestujte nutrikosmetiku od Manufaktury
Najděte svou vnitřní krásu: Otestujte nutrikosmetiku od Manufaktury

Podpořte krásný vzhled své pleti a pokožky nejen zvenku, ale také zevnitř. Objevte nutrikosmetiku značky Manufaktura. Hledáme 30 uživatelů, kteří s...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat