Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Hranolky, párky a langoše? Pražská koupaliště se zlepšují, najdete i zdravější jídla

Magazín

  12:10
PRAHA - Návštěva koupališť a bazénů je pro mnoho lidí příjemným zpestřením horkých dnů, člověku však při koupání leckdy vyhládne. Jak kvalitně se dá u vody v Praze najíst? Redaktor serveru Lidovky.cz v polovině léta navštívil pět známých pražských koupališť a pokusil se najít odpověď. Ukázalo se, že stále více prostoru dostávají nesmažená a zdravá jídla. Někde s větším, někde s menším úspěchem.

V pražském Podolí byla v bazénu hlava na hlavě. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

1) Koupaliště Pražačka aneb Smažák, tortilly a caesar salát

Koupaliště Pražačka.

Na místě, kde nyní často leží ručníky koupajících, se údajně v minulosti procházeli zranění němečtí vojáci, protože ve vedlejší základní škole byl válečný lazaret. V betonovém bazénu tak vojáci plavali už za druhé světové války. To ale neznamená, že by areál vypadal jak z minulého století, naopak. Stejně tak je to s nabídkou teplého jídla.

Od letošní sezóny nově funguje občerstvení v takzvaném Grill parku. „Zatím tolik lidí nechodí, ale zvykají si. Nejoblíbenější je burger,“ stručně shrnul zaměstnanec občerstvení. 

Zatímco v Grill parku je ticho po pěšině, tak u druhého bistra se kuchař má co otáčet. „Nejvíce u nás jede smažák, ale lidi hodně kupují také tortilly, ať už s masem nebo bez. Myslím, že tak pětatřicet procent prodaných jídel je bezmasých,“ informoval a dodal, že i když nejprodávanější je smažák, tak lidé na Pražačce celkově preferují zdravější jídla. Podle něj to ovlivňuje i fakt, že v blízkosti koupaliště je posilovna. „Přijdou sem a často rádi baští zdravě,“ uzavírá s úsměvem.

Nabídka jídla v takzvaném Grill parku.

Menu občerstvení na Pražačce.

2) Plavecký stadion Podolí: nadvláda smažených pokrmů, zdravé tolik netáhnou

Bazén v Podolí

Součástí areálu Podolí je krytý a dva venkovní bazény. Lidé také můžou relaxovat ve vířivce. Opravdu je z čeho vybírat, a nejinak je tomu i s jídlem. V nabídce figurují burgery, steaky nebo zeleninový jarní závitek. 

Neoblíbenější z pokrmů v Podolí je ale smažený sýr a párek v rohlíku. „Docela si lidé kupují i hamburgery nebo čerstvé palačinky, ale oblíbený je hlavně smažák a hranolky. Čecháčka prostě nenaučíte. Zkoušeli jsme tu i zdravější věci, ale vůbec se to nechytalo,“ říká zaměstnanec jednoho z občerstvení, které nepatří pod správu stadionu.

Další možností, kde se najíst, je Letní restaurace. Zde připravují každý den jiné menu. „Jedině párek v rohlíku máme každý den, ten je neoblíbenější. Nabízíme i saláty nebo zeleninové pokrmy, ale co si budeme povídat, smažená jídla vždycky táhnou víc,“ tvrdí ředitel plaveckého stadionu v Podolí Jan Bezděk.

Menu jednoho z občerstvení v Podolí.

Menu Letní restaurace.

Tradiční jídla pro návštěvníky koupaliště.

Nabídka jídel v bufetu Plavecký stadion.

3) Biotop Radotín: Úspěch slaví i zdravá strava

Biotop Radotín.

Přírodní koupaliště v Radotíně je místem, kde se snaží udržet čistou vodu bez použití chemie. O tom, že je koupaliště opravdu přírodní, se návštěvníky zřejmě snaží přesvědčit malá žába ve vodě, kterou ze břehu pozoruje hrstka lidí. A jak je to s jídlem?

Dva stánky, každý nabízí jiné možnosti. V prvním stánku člověk najde klasiky. Namátkou - smažák, hermelín, klobásy, halušky. Zaměstnanci podle vlastních slov stále mají co dělat a času na oddych není mnoho. 

Biotop Radotín.
Žába ve vodě.

Ve druhém stánku je možné koupit například pizzu, ale také krájený meloun a zeleninový salát. „Prodává se všechno, co nabízíme, smažené jídlo vůbec nemáme. Naopak upřednostňujeme krájené ovoce, zeleninové saláty. Máme to zkrátka rozdělené tak, že tenhle stánek je takový zdravější, lidi chodí tak půl na půl,“ říká vedoucí druhého bistra Kateřina Petrášková a vyvrací názor, že Čecha nejde naučit „novým kouskům.“

Podle Petráškové jsou velmi oblíbené také pondělní snídaně formou švédských stolů od sedmi do devíti hodin. „Plus ještě jednou za dva týdny grilujeme ryby, to si lidi musí místo rezervovat,“ uzavírá.

Menu občerstvení v Radotíně, které prodává klasiku.

Jídla ze druhého stánku.

4) Plavecký stadion SK Slavia: 150 langošů za den

Plavecký stadion SK Slavia.

Útroby stadionu včetně šaten působí na člověka jako cesta do minulosti. O to víc je pak člověk překvapen, když vyjde z šaten a vidí oba venkovní bazény ve slušném stavu. I tak ale areál koupaliště působí retro stylem. To ale neplatí o jídle.

V areálu koupaliště se nachází hned dvě různá občerstvení s teplými pokrmy, v prvním z nich, které je otevřené pořád, si člověk může koupit párek v rohlíku, panini nebo kukuřici. Druhé se širší nabídkou je při malé návštěvě zavřené, ale podle provozního funguje většinu léta. „Kromě českých klasik tady nabízíme například i hovězí burgery nebo velmi oblíbené kuřecí stripsy,“ říká provozní koupaliště Petr Pecháček.

Pecháček konstatuje, že osobně by v horkých dnech upřednostnil lehčí jídla, ale návštěvníci to mají jinak. „Nabízíme i salátové mísy, ale zájem o ně moc není.“ Podle něj lidé mají v oblibě hlavně langoše a párek v rohlíku, přičemž dodává, že v některých dnech si můžou zakoupit i kvalitní grilované maso. „Na langoš ale zkrátka nic nemá, někdy jich prodáme i sto padesát za den,“ uzavírá Pecháček.

Menu většího z bister na Slavii.

Menu menšího bistra na Slavii.

5) Koupaliště Petynka: ‚Hodně lidí chválí, že tady máme něco jiného‘

Koupaliště Petynka.

Velkou atrakcí na Petynce (nejen) pro děti je sjezd tobogánem na čas. Když člověk dojede, tak časomíra ukáže dosažený čas a nejlepší časy z daného dne, včetně úplného rekordu. „To jsem ještě nikde neviděl,“ konstatuje nadšeně jeden z návštěvníků Petr Dlouhý.

Petynka se od zbylých koupališť liší také tím, že v areálu je jen jedno bistro, kde ale nabízí širokou paletu jídel. Od klasického párku v rohlíku a smaženého sýra, přes kuřecí dětské nugetky až po zeleninový salát s bylinkovým dresinkem. „Hodně lidí chválí, že tady máme něco jiného. Nejprodávanější jídlo je ale většinou to cenově nejlevnější, takže u nás párek v rohlíku a hranolky. Klidně prodáme i 400 párků v rohlíků,“ říká provozovatel koupaliště Jan Jurke s tím, že na Petynce ale lidé hodně kupují i kuřecí wrapy a saláty, nejvíce kuskusový. „Na zdravou stravu u nás lidé slyší, i když najdou se tací, co se ptají, proč nemáme langoš. To ale je něco, co nechceme,“ konstatuje Jurke.

U dětí jsou podle něj oblíbené kuřecí nugetky. „Kuřecí dětské nugetky se prodávají opravdu hodně. Mají například tvar dinosaura a podobně.“ Na Petynce také mají speciální týdenní nabídky, kdy lidé můžou zakousnout například vepřová žebra.

Nabídka jídel na Petynce.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč