Devět hostů z deseti bere spropitné jako výraz toho, že bylo vše v pořádku, dvě třetiny ho rozhodně nedávají automaticky, ale až podle toho, zda si ho obsluha zaslouží. Pokud jsou číšníci sympatičtí, jejich šance na spropitné stoupá.
Jak dát číšníkovi spropitné, aby nemusel vydávat elektronickou účtenku? |
„Lidé nemají jasno o výši spropitného. Obecné doporučení je deset procent z útraty - tím nikdy nic nezkazíte. Pokud se ovšem číšník i kuchař postarali o nezapomenutelný večer či skvěle zvládli rodinnou oslavu, je dobré je odměnit ještě lépe,“ uvedl Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous, která vyvíjí podkladní systémy.
Částka, kterou hosté dají personálu navíc, ale nemusí odpovídat pouze jejich spokojenosti s jídlem a obsluhou - 17 procent mužů přiznává, že občas dávají velmi vysoké spropitné, aby udělali dojem na svůj doprovod. Z průzkumu vyplývá, že minimálně na část žen tato taktika funguje.
Dýška nejsou jako dříve. Lidé přestávají nosit hotovost, zisky na spropitném klesají |
Každá pátá totiž potvrzuje, že si o svém doprovodu dělá úsudek i podle toho, jaké nechá spropitné. Polovina Čechů také váhá, jak mají vlastně spropitné dát, pokud chtějí platit kartou.
Průzkum byl realizován v druhé polovině února na reprezentativním vzorku 1000 respondentů.