Úterý 14. července 2020svátek má Karolína 25 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Kůrkám na bagetách zvoní umíráček

Jsou francouzské bagety odsouzené ztratit svoji kůrčičku? | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jsou francouzské bagety odsouzené ztratit svoji kůrčičku? | foto: Shutterstock

PAŘÍŽ Ten svátek vznikl, aby francouzské gastronomii umožnil uctít svůj nejváženější produkt - bagetu. Avšak před Národním týdnem chleba, který ve Francii začíná v pondělí, zemí galského kohouta koluje překvapivá informace.

Tamní pekaři totiž musí čelit obvinění, že zničili dědictví svých otců a nevyrábějí již bagety s tradiční kůrkou. Místo toho prý podlehli globálnímu trendu, který velí péct jemněji žvýkatelná jídla.

Kdo si to myslí? Nikdo jiný než Steven Kaplan profesor evropkých dějin na Cornellově univerzitě v New Yorku.  Možná se může zdát, že podobný názor Francouzi od barbarského Američana nebudou schopni přijmout. Nic takového se ale nestalo. Kaplan totiž patří v této oblasti k největším světovým autoritám. Po letech trválého pojídání  si prý všiml, že kůrkám zvoní umíráček. "Toto je významný a katastrofický trend," řekl deníku The Times Kaplan. "Kůrka je to, co stojí mezi Francií a katastrofou rozměklých, nechutných bochníků, které dostáváme ve Spojených státech, " podotkl.

Kaplan se domnívá, že pekaři zkracují čas pečení (obvykle se pohybuje mezi 18 a 22 minutami) asi o 60 vteřin, aby dosáhli méně křupavé kůrky. Výsledkem je ztráta takzvané Maillardovy reakce, chemického procesu, který za vysoké teploty vede k hnědavosti a křupavosti. Pekaři se však brání, že pouze následují volání trhu. Zákaznicí podle nich vyžadují ne tolik propečené jídlo, které na jazyku roztává.  

Kaplan je však rozhněván: “Starají se Francouzi ještě vůbec o chuť? Když jíte jejich rajčata, jejich mrkve a pijete jejich víno, pak si musíte říkat, zda nepracují na svém vlastním kulturním zániku?" Proto Kaplan volá po odporu:" Nemyslím si, že je tento trend definitivní. Domnívám se, že existuje zodpovědnost výrobců, kteří by měli znovunapravit své zákazníky. Pokud se pekaři spojí, tak toho budou schopní dosáhnout," uzavřel.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pizingerová: Mé těhotenství je jako příbalový leták, mám všechny symptomy

Vendula Pizingerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Začátkem roku Vendula Pizingerová oslavila osmačtyřicítku a také zjistila, že čeká dítě. Těhotenství oznámila na...

Neurolog: Alzheimera a parkinsona může ovlivnit strava. Opatrně s mléčnými výrobky

Ostravský neurolog David Školoudík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jako jeden z mála na světě dokáže vyčíst z ultrazvukových snímků riziko Parkinsonovy, Alzheimerovy a dalších chorob....

KOMENTÁŘ: Rusko má problém. Vidíme do vaší ambasády, dala najevo BIS

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vypovězením diplomatů-špionů Andreje Končakova a Igora Rybakova formálně skončila ricinová aféra ruské ambasády. Ať si...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!