V Lokálech Hamburk, Nad Stromovkou a v brněnském Lokálu U Caipla hostům nabídnou kromě masopustních pochoutek dvojité panáky, restaurace Sia připraví bezednou polévku, v Bruxxu si budou moci hosté přidávat mušle se špekem, dokud nebudou najezení. Brasileira, Café Savoy nebo Kuchyň na Pražském hradě pak chystají speciality z vepřového masa.
Sladký strašák. Proč výrobci sladí potraviny, v nichž cukr být vůbec nemusí? |
Zapojí se také podniky La Bottega - například Bistroteka, Tusarova nebo Linka, kde si hosté budou moci dát navíc zdarma „nášup“ polévky a těstovin.
Letos se dohodly na spolupráci tři velké skupiny. „V Kodani jsou podobné spolupráce běžné, a tak jsme si chtěli vyzkoušet, jestli by to fungovalo i u nás,“ uvedla Tereza Jarčičová z Ambiente.
Tučný čtvrtek se hojně slaví v Polsku, Poláci se vydávají do cukráren a pekáren pro koblihy. Říká se totiž, že kdo v poslední čtvrtek masopustu nesní alespoň jednu, tomu se nepovede dobře. Tučný čtvrtek je předzvěstí toho, že se blíží Popeleční středa a s ní pro křesťany i předvelikonoční půst.
Jeden a půl litru vody denně je mýtus. Na správné hydrataci se podílí i to, co sníme |
Masopust ve své podstatě sice nemá podle katolické církve nic společného s liturgií, ale přesto je podřízen běhu církevního kalendáře. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.
Kdysi panovalo přesvědčení, že v tento den, kterému se občas říká i „tučňák“, má člověk jíst a pít co nejvíce, aby byl celý rok při síle. Také v neděli býval oběd bohatý, ale netrval příliš dlouho, protože se všichni chystali do hospody k muzice. Někdy se tancovalo přímo na návsi a tanec se často protáhl až do rána.