130 let
návrhářka Anke Domaskeová vyvinula tkaninu, která je vyrobena z vysoce koncentrované mléčné bílkoviny.

návrhářka Anke Domaskeová vyvinula tkaninu, která je vyrobena z vysoce koncentrované mléčné bílkoviny. | foto: ČTK

Německá návrhářka vyrábí šaty z mléka

Magazín
  •   7:00
BERLÍN - Mladá módní návrhářka Anke Domaskeová z německého města Hannover způsobila revoluční převrat v módě. Navrhuje totiž šaty z mléčné bílkoviny.

Osmadvacetiletá Domaskeová vyvinula tkaninu nazvanou QMilch, která je vyrobena z vysoce koncentrované mléčné bílkoviny kasein - jde o první umělé vlákno vyrobené zcela bez chemikálií.

"Je to jako hedvábí a nezapáchá. Navíc se může bez problémů prát v pračce," řekla Domaskeová. QMilch je vyrobena pouze z přírodních materiálů, je tedy ekologická a má také mnoho zdravotních výhod, uvedla Domaskeová a dodala, že aminokyseliny obsažené v bílkovině jsou antibakteriální, pomáhají chránit před stárnutím, regulují oběh krve a tělesnou teplotu.

návrhářka Anke Domaskeová vyvinula tkaninu, která je vyrobena z vysoce koncentrované mléčné bílkoviny.

Módní značka Mademoiselle Chi Chi, která Domaskeové patří a v oblibě ji mají například britská herečka Mischa Bartonová nebo americká zpěvačka Ashlee Simpsonová, již mléčná vlákna ve svých módních kolekcích používá.

Tyto šaty jsou charakteristické tím, že mají zářivé vzory a kromě QMilch jsou vyrobeny i z dalších látek. Domaskeová ale brzy hodlá uvést kolekci, která bude vyrobena pouze z mléčné tkaniny.

Šest litrů mléka na jedny šaty
Mléčná tkanina se používá již od třicátých let minulého století, ale při její výrobě bylo vždy použito mnoho chemikálií. Na rozdíl od dřívějších prototypů je tkanina QMilch vyrobena téměř zcela z kaseinu. "Podařilo se nám vyvinout zcela přírodní tkaninu obsahující velmi vysokou koncentraci bílkoviny kaseinu s dalšími přírodními ingrediencemi, a to za pouhé dva roky," řekla Domaskeová, původně studentka mikrobiologie.

Uvedla, že na jedny šaty, jejichž cena se pohybuje v rozmezí 150 až 200 eur, se spotřebuje asi šest litrů mléka. Naštěstí ovšem jejich kvalita není nijak omezena záruční dobou mléka. Při výrobě se molekuly kaseinu navážou tak, že se bílkovina nezkazí.

Z důvodu svých antibakteriálních účinků se mléčné vlákno používá i v medicíně nebo jako make-up. Některé automobilky dokonce i uvažují o jeho využití pro interiérové čalounění automobilů.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK