Pondělí 27. září 2021, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Organický odpad americké restaurace mění žížaly na kompost

Magazín

  14:04
BOISE - Majitel dvou ekologických restaurací Dave Krick se neptá jenom, kde nakoupit potřebné potraviny, ale také co udělat s těmi, které se nevyužijí nebo nedojedí. Ve sklepě dvou svých podniků v americkém Idahu krmí denně 45 kilogramy těchto zbytků 200.000 strávníků - vermontské žížaly, které bez reptání a bez oddechu mění organický odpad v kvalitní kompost, napsala agentura AP.
Žížaly, ilustrační foto

Žížaly, ilustrační foto foto: Shutterstock

Je to hodně žížal, ale jsou mimořádné. Sdružení ekologického
restauratérství neví o žádném jiném zařízení na americkém kontinentu, které by svůj odpad řešilo vermikompostováním, jak to činí Krick v podnicích Red Feather a Bittercreek ve městě Boise. Ví jedině o společnosti Kona Brewing, která provozuje hospody na Havaji.

Organický odpad americké restaurace mění žížaly na kompost

Krick se snažil podnikat s ohledem na ekologii vždy, i když ještě nechoval své žížalí jedlíky. Na stolech jeho podniků bylo hlavně hovězí z místních chovů a sýr z idažských farem. Ceny na vinném lístku jsou odstupňovány podle kilometrů, jež k němu lahev urazila, takže vína z místních vinic jsou levnější. Podomácku se dělá i kečup.

Podnikání bez odpadu
Krick své podniky otevřel v roce 1995 respektive 2002 a do roku 2012 chce podnikat bez odpadu. Proto se začal zabývat tím, jak zlikvidovat nepoužité potraviny. "Nejdřív jsme uvažovali o zřízení vlastního kompostu, protože to vyžaduje jen minimum energie. Jenomže kompost je cítit, jelikož jde o chemický rozklad při zahřívání. Bylo nám jasné, že to v restauraci dobré nebude," řekl Krick.

Dostal se k informacích o využití žížal, ale žádná nepojednávala o využití v restauracích. Tak si pořídil kovový kontejner zhruba čtyřikrát jeden metr, který se mu vejde do sklepa a pozře polovinu z 90 kilogramů denního kompostovatelného odpadu. Kontejner je rozdělen kovovým sítem. Žížaly mají "ustláno" nahoře a jejich nepáchnoucí odpad propadává sítem do spodní části a z ní je vyhazován do kbelíků. Metoda je tak účinná, že Krick chce pořídit
ještě jeden kontejner a produkci kompostu zdvojnásobit.

Organický odpad americké restaurace mění žížaly na kompost

Odbornice na vermikompostování Rhonda Shermanová tvrdí, že zájem o tento způsob zpracování organického odpadu mezi podniky roste. "Ve velkém se to využívá při zpracování hnoje, je o to částečně zájem i v nemocnicích, restauracích, na univerzitách i ve věznicích," říká.

Problémy s místem a drahým nájmem
Mluvčí ekologicky zaměřených restaurací Colleen Oteri ale tvrdí, že většina podniků na tuto metodu nemá dost místa. "Platí vysoké pronájmy a nezbývá jim nic jiného, než po každém dni uklidit a vyhodit odpad do popelnic," řekl. V neposlední řadě je tu také obava z toho, že představa žížal hodujících v blízkosti hosty odradí.

"Počítala jsem s tím," tvrdí Tracy Solomonová, která pracuje jako
koordinátorka v Kona Brewing. Tato společnost umístila kontejnery se žížalami na terasy, poblíž stolů. "Když jdu žížaly krmit, hosté nevěřícně hledí, co do těch košů dávám," přiznává Solomonová. Ale reakce jsou prý spíš příznivé: "Lidem to připadá zajímavé, děti to zbožňují. Jezdím tu metodu ukazovat do škol, dáváme jim kontejnery, v nichž mohou samy začít a využít to pro školní zahrady."

Krick svůj kompost používá pro rostliny před restauracemi a na domácí zahradě. Od léta jej chce ale začít prodávat místnímu organickému zahradnictví. Ačkoli zahradníci kompostu říkají černé zlato, Krickovi je jasné, že z prodeje nezbohatne. Kontejner ho přišel na 12.000 dolarů (229.000 korun) a aby byl začátek opravdu nezávadný, musel jako první vrstvu založit organickou zeminu. Prodej kompostu pravděpodobně nahradí jen část těchto nákladů.

"Víme, že se nám investice nevrátí, ale pro nás je hlavní hodnotou to, že likvidujeme svůj odpad," říká Krick. A jakmile se jeho žížalí společnost rozroste, hodlá také hostům prodávat kbelíčky, v nichž si budou moci vlastní živý kompostér založit. Mohlo by se mu podařit, že pak hosté budou odcházet s balíčkem odpadu jeho podniku, aby mohli nakrmit své žížaly.

Autor:

Mizejí už i chodníky. Ústecké ghetto se vymyká, čeká ho nový režim

Premium Ve čtvrti Mojžíř v Ústí nad Labem, která se za dvacet let změnila ze solidního sídliště v ghetto, nastane nový režim....

Zabaveno. Policie hon na Savova nevzdává, vzala mu nemovitosti a sto milionů

Premium Kontroverzní podnikatel František Savov je už sedm let obviněn v případu obřích daňových úniků a zhruba stejnou dobu se...

Vlak do Chorvatska klidně zruším, pokud problémy s ním neustanou, tvrdí Jančura

Premium Skupina Student Agency se během léta zvedla z covidového dna, přesto za sebou táhne půlmiliardový účet a chybí jí i...

Mohlo by vás zajímat