Středa 14. dubna 2021svátek má Vincenc 6 °C občasný déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Pražská zoo pořádá den hmyzožravců. Nabídne pokrmy z brouků a červů

Ochutnávání červů v rámci přednášky o jedlém hmyzu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ochutnávání červů v rámci přednášky o jedlém hmyzu. | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Pražská zoo v sobotu ve speciálním poznávacím programu pro návštěvníky představí své obyvatele, kteří se živí hmyzem. Jeho chuť budou moci vyzkoušet i příchozí.

"Menu pro Den hmyzožravců sestává z hmyzího cukroví, chleba z tmavé mouky s příměsí hmyzu, cvrčků na másle nebo moučných červů s chilli papričkami," řekla mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Neobvyklé pokrmy v improvizované kuchyni připraví tým vědců z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Jeho vedoucí Marie Borkovcová navíc uspořádá pro zájemce přednášku na téma entomofágie - pojídání hmyzu.

Pokrm z červů. Doktorka Marie Borkovcová z brněnské Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity je jednou z nejvýraznějších osobností při propagaci tzv. Entomofágie - využití v jedlého hmyzu v lidském jídelníčku.

Organizátoři Dne hmyzožravců se neobávají, že by se mezi návštěvníky nenašlo dost experimentátorů ochotných vyzkoušet neobvyklou krmi. "Už jsem zažila několik podobných akcí a zájem lidí vyzkoušet ji byl poměrně vysoký," vysvětlila Ptačinská Jirátová.

Hlavním cílem pořadatelů však není přesvědčit lidi, aby změnili jídelníček a nahradili vepřové řízky či hovězí steaky kobylkami, červy a hlísty. Chtějí především ukázat lidem fascinující zvířecí říši.

Zatímco dvounozí zájemci o hmyzí krmi dostanou jídlo od vědců rovnou na talíři, musí si hmyzožravci ze zvířecí a hadí říše sami vytvořit složitou strategii lovu. Třeba chameleoni na hmyz hbitě vystřelí svůj dlouhý lepkavý jazyk, ryby zvané stříkouni lapaví zase své maličké oběti sestřelují proudem vody.

Jakým způsobem se jednotlivé druhy hmyzožravců stravují, představí postupně jejich ošetřovatelé v komentovaných krmeních. Nezapomenou při nich ani na Kvídu, samici hrabáče kapského, která se v přírodě živí termity prostřednictvím svého lepkavého jazyku. V zajetí však dostává směs mletého masa, mléka a medu s moučnými červy.

Vědci předpokládají, že se hmyz v budoucnosti stane běžnou součástí jídelníčku i v našich krajích. Je totiž výborným zdrojem aminokyselin, tuků příznivých zdraví, minerálů a chitinu, jenž může být vhodnou náhradou vlákniny.

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Policie vyklízí Hlavní nádraží. Jeho obyvatelé si našli nový „Sherwood“

Bezdomovci na pražském Andělu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Narkosvět v legendárním parku u pražského hlavního nádraží, kterému všichni přezdívají Sherwood, se proměňuje a...

Umírají mladší lidé a my s tím nemůžeme nic dělat, říká šéf KARIM o covidu

Jan Beneš, přednosta kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V plzeňské fakultní nemocnici prudce stoupá počet hospitalizovaných s covidem-19. Zatímco v podzimní vlně šlo o...

Tudy ne, přátelé! Příběh dvou turbínových lokomotiv Škoda byl plný řevu a ohně

Turbínová lokomotiva Škoda typ 1 TLo (označení lokomotivní řady ČSD podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lokomotivy se spalovací turbínou se v padesátých letech zdály být docela dobrý nápad. I v plzeňské Škodovce jeden typ...

SOUTĚŽ: Vyhrajte pomůcku, na které se děti naučí bezpečně padat a lézt
SOUTĚŽ: Vyhrajte pomůcku, na které se děti naučí bezpečně padat a lézt

Soutěžte o Climbou žebřík – pomůcku, která dětem poskytne bezpečnou možnost rozvíjet pohybové dovednosti a budovat sílu. Jeho výška je pro děti...