Středa 18. května 2022, svátek má Nataša
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pražská zoo pořádá den hmyzožravců. Nabídne pokrmy z brouků a červů

Magazín

  14:15
Pražská zoo v sobotu ve speciálním poznávacím programu pro návštěvníky představí své obyvatele, kteří se živí hmyzem. Jeho chuť budou moci vyzkoušet i příchozí.

Ochutnávání červů v rámci přednášky o jedlém hmyzu. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

"Menu pro Den hmyzožravců sestává z hmyzího cukroví, chleba z tmavé mouky s příměsí hmyzu, cvrčků na másle nebo moučných červů s chilli papričkami," řekla mluvčí pražské zoo Jana Ptačinská Jirátová.

Neobvyklé pokrmy v improvizované kuchyni připraví tým vědců z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Jeho vedoucí Marie Borkovcová navíc uspořádá pro zájemce přednášku na téma entomofágie - pojídání hmyzu.

Pokrm z červů. Doktorka Marie Borkovcová z brněnské Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity je jednou z nejvýraznějších osobností při propagaci tzv. Entomofágie - využití v jedlého hmyzu v lidském jídelníčku.

Organizátoři Dne hmyzožravců se neobávají, že by se mezi návštěvníky nenašlo dost experimentátorů ochotných vyzkoušet neobvyklou krmi. "Už jsem zažila několik podobných akcí a zájem lidí vyzkoušet ji byl poměrně vysoký," vysvětlila Ptačinská Jirátová.

Hlavním cílem pořadatelů však není přesvědčit lidi, aby změnili jídelníček a nahradili vepřové řízky či hovězí steaky kobylkami, červy a hlísty. Chtějí především ukázat lidem fascinující zvířecí říši.

Zatímco dvounozí zájemci o hmyzí krmi dostanou jídlo od vědců rovnou na talíři, musí si hmyzožravci ze zvířecí a hadí říše sami vytvořit složitou strategii lovu. Třeba chameleoni na hmyz hbitě vystřelí svůj dlouhý lepkavý jazyk, ryby zvané stříkouni lapaví zase své maličké oběti sestřelují proudem vody.

Jakým způsobem se jednotlivé druhy hmyzožravců stravují, představí postupně jejich ošetřovatelé v komentovaných krmeních. Nezapomenou při nich ani na Kvídu, samici hrabáče kapského, která se v přírodě živí termity prostřednictvím svého lepkavého jazyku. V zajetí však dostává směs mletého masa, mléka a medu s moučnými červy.

Vědci předpokládají, že se hmyz v budoucnosti stane běžnou součástí jídelníčku i v našich krajích. Je totiž výborným zdrojem aminokyselin, tuků příznivých zdraví, minerálů a chitinu, jenž může být vhodnou náhradou vlákniny.

Autoři: ,
Témata: ZOO Praha, hmyz, pokrm, Brno

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat