Čtvrtek 19. května 2022, svátek má Ivo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Rajčatové slupky jako obaly konzerv? Úspory pro průmysl i prostředí

Magazín

  7:00
PAŘÍŽ - Rajče se pěstuje téměř všude na světě a jí se celý rok, proto ho lze snadno zpracovávat. Brzy má nahradit syntetické laky a pryskyřice na obalu konzerv, píše agentura AFP. Výzkum, na němž se podílí i Češi a na nějž peníze ve výši 20 milionů korun dala Evropská unie, se dokončuje v italské laboratoři nedaleko Parmy.
Rajčata (ilustrační foto)

Rajčata (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Z voskovité substance obsažené ve slupce ovoce (rajče je ovoce, ačkoli se většinou konzumuje jako zelenina) lze vyrobit biolak, jímž se mohou pokrýt vnitřní i vnější stěny kovové konzervy.

"Proces není drahý a pro spotřebitele v tom nebude žádný cenový rozdíl," uvádí doktorka Angela Montanatiová, která koordinuje projekt Biocopac v experimentální laboratoři pro průmysl potravinových konzerv v Parmě. "Tyto konzervy budou na trhu do dvou let," dodává.

Podle údajů Organizace OSN pro výživu a zemědělství se ve světě každou vteřinu vyprodukují více než čtyři tuny rajčat, což za rok činí přes 145 milionů tun. Organizace zde započítává pouze ta rajčata, která přijdou do obchodu. Odpad z rajčat představuje kolem 2,2 procenta váhy plodu, jde o vlákna, slupky a stopky.

Úspory pro průmysl i životní prostředí

Jen v Itálii dosahuje odpad z rajčat ročně kolem 100.000 tun. Zpracování jedné tuny odpadu stojí asi 100 korun, ať už se dává zvířatům, suší nebo zpracovává na bioplyn. Jestliže se tedy odpad lépe zhodnotí a vyrobí se z něho obaly pro konzervy, představuje to úspory pro průmysl, ale také pro životní prostředí. Slupka z rajčete by tak nahradila polymery a pryskyřice typu Epoxy obsahující bisfenol A.

Tuňák v konzervě.

Tato substance, která poškozuje endokrinní žlázy, je v četných zemích zakázána pro kojenecké lahve a od roku 2015 bude zakázána u všech potravinových obalů.

V Parmě pracuje tým doktorky Montanariové společně s vědci a průmyslníky z České republiky, Francie, Řecka, Španělska, Itálie a Lichtenštejnska. "Trh je zde a podnikatelé mají opravdu zájem. Víme, že to bude fungovat," tvrdí Montanariová. Nyní se dělají testy odolnosti, zejména pokud jde o trvanlivost. První výrobní testy chtějí vědci zahájit v lednu příštího roku s francouzskou firmou specializující se na rybí konzervy Saupiquet a jednou italskou společností.

Oněch 250 tun rajčat, jimiž se bombardují účastníci španělského svátku Tomatina, který se koncem srpna koná ve valencijském Buňolu, skončí - letos sice ještě nikoli, ale určitě brzy - na konzervách, a ne v popelnicích.

Autoři: ,

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Pro všechny šťastné andílky: Nenechte si ujít testování s Havlíkovou apotékou
Pro všechny šťastné andílky: Nenechte si ujít testování s Havlíkovou apotékou

Trápí vaše miminko opruzeniny, odřeniny od plenek, zarudlá místa, ekzémy a suchá pokožka po koupeli? Otestujte s námi zdarma léčivou mast od...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat