Sobota 25. června 2022, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Recepty Ramsaye? Hotovky z vývařovny

Magazín

  18:02
LONDÝN - Světoznámý šéfkuchař Gordon Ramsay ohřívá ve svých londýnských restauracích jídla, která vaří v centrální vývařovně. Následně je prodává s téměř 600 procenty přirážky. Zjistil to údajně reportér britského deníku Daily Mail.

Gordon Ramsay foto: Lidové noviny

Jídla jako vepřový bok, kohout na víně, dušená vepřová líčka, pomerančový či hořký čokoládový dort jsou prý připravována ve velkém, a poté rozvážena v plastových pytlích neoznačenými dodávkami po Londýně.

Kuchařská celebrita Ramsay, majitel jediného londýnského podniku, který se může pochlubit třemi michelinskými hvězdičkami, provozuje centrální kuchyni poblíž železnice v jiholondýnském Claphamu. Odtud rozváží jídla do svých tří podniků a do bistra v Chelsea.

Personál: Polovina jídel je dovážena hotová
Ramsayho personál údajně přiznal, že polovina položek z menu v těchto čtyřech podnicích je dovážena hotová. Například rybí karbanátky dodá centrální kuchyně za necelé dvě libry (asi 60 korun) a prodají se za více než 11 liber (asi 330 korun).

Tento objev podle Daily Mail jen nahraje Ramsayho kritikům. Ramsay sám dříve mimo jiné prohlásil: "Hotové jídlo je pro mě kuchařské peklo. Je tak jednoduché připravit rychlé jídlo z čerstvých surovin, ale lidé stále vyhledávají hotovky, které všechny chutnají stejně."

Co musíte udělat? Hodit to do horké vody
Šéfkuchař centrální kuchyně Darran Ridley řekl: "Děláme kohouta na víně za dvě libry a 60 pencí (asi 80 korun). Jediné, co s ním musíte udělat, je hodit ho do vařící vody."

Richard Harden, který vydává gastronomické průvodce, prohlásil, že tento fakt pouze potvrzuje špatné mínění, které měl o těchto Ramsayho podnicích již dříve. "Běžně není na přípravných kuchyních nic špatného, ale nejsem si jistý, jestli někdy existovala přípravná kuchyně, která splňuje ty nejvyšší standardy."

Kazil si pověst již dříve
Ramsayho mluvčí řekla, že se systém používá kvůli malým kuchyním v podnicích a vakuovou metodu ohřívání známou jako "sous vide" zkoušeli prý i nejlepší světoví kuchaři. "Centrální kuchyně je moderně vybavena. Je to kuchyně Gordona Ramsayho, vaří tam kuchaři Gordona Ramsayho a vaří jídlo Gordona Ramsayho. Jediná nevýhoda spočívá v tom, že je mimo naše podniky," řekla mluvčí.

Ramsay si již dříve zkazil jméno údajným podváděním své ženy, přeháněním své fotbalové kariéry a prodejem zahraničních restaurací kvůli svým finančním problémům. Ramsay se mimo jiné stáhl z Prahy, když svoji restauraci Maze přenechal letos v únoru hotelu Hilton Prague Old Town. Stalo se tak těsně před tím, než restaurace získala vzácnou michelinskou hvězdičku.

Autoři: ,

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

Hledáte čtení na léto? Sáhněte po vtipném cestovním deníku (nejen) pro rodiče
Hledáte čtení na léto? Sáhněte po vtipném cestovním deníku (nejen) pro rodiče

Známá moderátorka Tereza Tobiášová miluje cestování, a proto její první kniha Terezina dobrodružství obsahuje historky o cestování, její zážitky i...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat