16. srpna 2012 16:30 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Rostou, ale jen někde! Houbaři musí mít trpělivost

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Kvůli náporu houbařů je v lesech spousta malých hub. Jen co totiž některá vyroste, hned ji nějaký houbař urhne. Pořádné hřiby jsou většinou chytře schované. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kvůli náporu houbařů je v lesech spousta malých hub. Jen co totiž některá vyroste, hned ji nějaký houbař urhne. Pořádné hřiby jsou většinou chytře schované. | foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

PRAHA Houbaři, kteří vyrazí do lesů a na louky, najdou mnoho druhů hub, na nasbírání plného košíku budou ovšem potřebovat více času. Záleží také na oblasti, například v Čechách je situace lepší na východě, jihu a jihozápadě.

"Houby se dají najít, ale nerostou hojně," řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

Podle něj lidé sbírají zejména hřiby jako kováře, kříště, kozáky nebo křemenáče. Zároveň je však i sezona jedovatých muchomůrek, závojenek, pavučinců a vláknic.

Mykologové letos zaznamenali už i několik otrav muchomůrkou zelenou, u které je možná záměna s jedlým žampionem polním. Kvůli otravě touto houbou skončil minulý týden v mělnické nemocnici i starší manželský pár, přičemž jedenadevadesátiletý muž zemřel.

Landa rovněž upozornil na riziko, které lidem hrozí po nedostatečném tepelném zpracování některých hřibovitých hub. Konkrétně hřiby kováře a koloděje jsou v syrovém stavu mírně jedovaté, proto je nutné je aspoň 15 až 20 minut vařit, zdůraznil mykolog a doplnil, že "dost hub je jedlých, ale tím se myslí v tepelně zpracovaném stavu". Určitou dobu vaření proto potřebují i václavky, které ale zatím příliš nerostou.

Vůbec nejnebezpečnější hřibovitou houbou je satan, dodal mykolog.

ČTK
  • 0Diskuse