Sobota 27. listopadu 2021, svátek má Xenie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Šampaňské a další lahůdky trpí kvůli covidu. Jak budou vypadat Vánoce po gurmánské stránce?

Magazín

  5:00
Épernay (Francie) - Velký degustační sál vinařství Boizel je prázdný. Turisté, kterých je jindy na slavné Avenue de Champagne ve městě Epernay plno, totiž kvůli pandemii tuto francouzskou historickou metropoli šampaňského opustili. Spotřebu šampaňského, stejně jako produkci tučných husích jater a dalších lahůdek, tvrdě zasáhla koronavirová krize.
ilustrační snímek

ilustrační snímek foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Pěstitelé šampaňského ale stále doufají, že se jim letošní rok podaří zachránit, pokud ovšem nebude kvůli druhé vlně epidemie zakázáno slavit Vánoce a Nový rok.

Od ledna do července klesl velkoobchodní prodej ve srovnání s loňským rokem o 23 procent. Způsobila to karanténa a uzavření restaurací všude ve světě. Jen v dubnu klesl podle syndikátu producentů šampaňského odbyt o 68 procent. 

Na celý rok předpovídá tento sektor pokles prodeje o 20 až 30 procent. Jde o „obrovský ekonomický šok, jaký nemá obdoby od druhé světové války“, uvedl syndikát.

Prodej šampaňského je už dlouho jakýmsi barometrem globálních krizí: válka v Perském zálivu, finanční krize či krize sanitární způsobily, že spotřeba bublinek okamžitě klesla.

„Pokud je zasažena mezinárodní klientela, zbývají zákazníci z Francie,“ utěšuje se jeden obchodník. Tentokrát ale krize udeřila všude a ve stejné době.

Francouzi se bez šampaňského neobejdou

Na své vinici v Dizy, ležící proti obci Hautvillers, kde mnich Perignon vynalezl šampaňské, využívá Antoine Chiquet volného času, který teď má kvůli obchodní krizi, a pečuje o své víno. Udržuje své parcely a snaží se být optimistou.

„Teď nám prodej nevyhnutelně klesne. Všechno závisí na konci roku, zda lidé budou zase konzumovat. Nepochybuji o Francouzích, bez šampaňského se při oslavách na konci roku neobejdou. Podobně je to s našimi anglickými přáteli, i s Itálií. Otázkou zůstává, v jaké míře,“ říká.

Aby zmírnili pokles konzumace ve Francii, který začal ještě před krizí s covidem-19, pokusili se výrobci šampaňského změnit návyky a podnítit Francouze, aby šampaňské konzumovali běžně, ne jako luxusní produkt. Ti ale zřejmě soudí, že dnes není co slavit, a tedy ani není proč popíjet.

Florent Roques-Boizel, generální ředitel vinařství Boizel, jednoho z nejstarších v Epernay, si mne ruce, pokud jde o návštěvnost během léta. „Belgičané, Skandinávci, Britové - přicházelo hodně lidí,“ řekl agentuře AFP.

Přesto globální zásoby výrazně vzrostly. Před sklizní dosahovaly úctyhodných 1,2 miliardy lahví. Finanční ztráty způsobené koronavirem se v té době odhadovaly na 1,7 miliardy eur (více než 45 miliard Kč).

„Když má producent zásobu lahví vína, banky mu půjčí peníze, protože víno slouží jako záruka. V obchodě je ale zásoba pasivem,“ vysvětluje Chiquet, který spolu se svým bratrem Nicolasem patří k osmé generaci domu Gaston Chiquet.

V oblasti Champagne, kde hektar zemědělské půdy stojí spolu s Burgundskem nejvíce, klesly ceny příliš. Na láhev v supermarketu za deset eur (270 Kč) pohlížejí velmi zle vinaři stejně jako obchodníci. Je pravda, že druhá fermentace v lahvi, slavná šampaňská metoda, vyžaduje mnohem více péče než prosecco.

Autor:

ANALÝZA: Případ Kenosha. Média si napsala vlastní verzi

Premium Půlka Ameriky si udělala z Kylea Rittenhouse, jenž zastřelil dva lidi, vzorovou karikaturu bílého rasisty s puškou, a...

Pět nejčastějších chyb, které Češi dělají v penzijním spoření

Premium Ve starém „penzijku“ si na důchod spoří více než tři miliony Čechů a v nových fondech už přes 1,3 milionu lidí. Stát...

Strach se do lidí pouští jako jed. Horší než covid je hysterie, říká herec Dušek

Premium Je hercem, režisérem, scenáristou, moderátorem. Renesančního ducha zřejmě Jaroslav Dušek zdědil po svém rodu s modrou...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat