20. března 2009 15:24 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Sarkozy ohrnul nos nad českou svíčkovou

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 261Diskuse
Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu EU neochutnal tradiční českou kuchyni. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na summitu EU neochutnal tradiční českou kuchyni. | foto: AFP

BRUSEL Češi si připravili pro šéfy členských států EU překvapení. Na summitu v Bruselu je pohostili tradičními českými specialitami. Zatímco italský premiér a známý gurmán Silvio Berlusconi si nemohl vynachválit telecí svíčkovou, prezident Francie Nicolas Sarkozy se české kuchyně ani nedotkl. Dal si prý raději tradiční omelety.

Čtvrteční slavnostní večeři pro 240 přichystali šéfkuchaři Filip Sajler a Mirek Kotaška z firmy Perfect Catering. Podle nich se Berlusconi se po českém jídle jen "olizoval", Sarkozy ho nejedl.

Šéfové států a vlád zemí EU, někteří ministři financí a zahraničí a jejich doprovod ve čtvrtek povečeřeli krémovou chřestovou polévku s opečeným králičím hřbetem, pečenou telecí svíčkovou s ragú z lišek a kapusty s knedlíky a krémovou omáčku s křenem. Život si pak osladili taštičkami plněnými meruňkami a mandlemi podávanými ve studené meruňkové polévce se smetanovou zmrzlinou.

Uvozovky dolníSilvio Berlusconi nám podal ruku a říkal, že to bylo výborné jídlo a že se konečně na Radě pořádně najedl.Uvozovky horní

Berlusconi se konečně pořádně najedl
Celá tato kreace podle Sajlera a Kotašky pocházela z jejich vlastních hlav, na přípravě se pak od středy podílel další tucet kuchařů. "My pak vlastně jenom hlídáme, aby to mělo českou notu, aby to mělo ten správný český tón," uvedl Sajler. Podle něj byly pokrmy sice připraveny z belgických surovin, ale pomocí "české technologie". "My jsme do toho dali české zlaté ruce a dobře to dopadlo," dodal Sajler, kterého Češi znají například z kulinářského pořadu České televize Kluci v akci.

Italský premiér Silvio Berlusconi si nemohl českou kuchyni vynachválit. Šéfkuchařům řekl, že se konečně na Radě pořádně najedl.

Za svůj největší úspěch oba špičkoví kulinářští šéfové považují pochvalu od italského premiéra, který je prý známý tím, že mu kuchyně v budově Rady EU většinou moc "nešmakuje". "Včera, když jsme stáli na chodbě a odcházeli ministerští předsedové, tak přisel sám velký božský Silvio Berlusconi. Podal nám ruku a říkal, že to bylo výborné jídlo a že se konečně na Radě pořádně najedl. Složil nám takovou poklonu," řekl Sajler.

Čeští kuchaři prý "vědí", proč Berlusconimu tak chutnalo. "Protože ta taštička na závěr vypadala jako ravioli a (použili jsme také italský) Bertolliho olivový olej," dodávají mladí kuchařští mistři s úsměvem.

Sarkozy zkazil šéfkuchařům radost
Co jim ale zkazilo radost nad úspěchem jejich kreací, byl přístup francouzské hlavy státu Sarkozyho. Ten prý delikátní svíčkovou vůbec neochutnal. "On v jakoukoliv denní dobu jí omeletu a kouří doutník," tvrdí kuchaři. "Mně to přijde trochu urážející, že (Sarkozy) ani nemá nějakou důstojnost, aby ochutnal jídlo té dané (předsednické) země. Z jeho strany mně to přijde trošku trapné," vzdychl si Sajler.

Sajler a Kotaška jsou ale se čtvrteční večeři celkově velmi spokojeni. Podařilo se prý ukázat, že dobře udělaná česká domácí kuchyně může mít větší úspěch než třeba exotická jídla. "Neřekl bych, že by to bylo něco, co by bylo pro obyčejného člověka nedostupné. Takže žádní humři, žádné drahé ryby, není to nutné," dodal Sajler.

Čeští kuchaři nevařili lídrům EU naposled. Své kulinářské umění zase v jiné podobě prý představí i na summitu unie v červnu.

Lidovky.cz
  • 261Diskuse

Najdete na Lidovky.cz