Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Severokorejská státní politika se šíří. Přes kulinářské ambasády

Magazín

  7:00
PCHJONGJANG - Je pozdě večer a všudypřítomná vlhkost je nesnesitelná. Bezpočet motocyklů a rikš lemuje širokou ulici, která vede do „Severní Koreje“. Na konci ulice je úzký vchod, za nímž se otevírá Pchjongjangská restaurace. Ale nenechte se mýlit - tohle není severokorejské hlavní město, ale Phnompenh, hlavní město Kambodže, napsal zpravodajský server Deutsche Welle.

V restauraci (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Kambodža ale není jedinou asijskou zemí, kde jsou Pchjongjangské restaurace populární. Tato franšíza je oblíbená po celé Asii a její podniky poskytují možnost nahlédnout za oponu do světa izolovaného komunistického státu.

Restaurace a kulturní program

Atmosféra v phnompenhské restauraci je živá. Chodí sem především jihokorejští a japonští podnikatelé, kteří tleskají tanečnicím pocházejícím z komunistické KLDR, neboť kulinární zážitky v Pchjongjangských restauracích jsou obvykle doplněné kulturními vystoupeními v podobě tance, hudby a zpěvu. A tím vším prostupuje vůně piva a korejského národního jídla kimčchi.

Severokorejské ministerstvo turistiky osobně vybírá všechny šéfkuchaře a číšnice, které v těchto restauracích servírují delikatesy, jako jsou syrové i vařené ryby, dušené psí maso a těstoviny v mnoha podobách - jídla, o jejichž konzumaci si mnoho Severokorejců může nechat jenom zdát. Řada oblastí Severní Koreje trpí nedostatkem jídla, který zhoršují opakující se hladomory.

Prodloužení státní politiky

Tyto severokorejské kulinární ambasády také poskytují diktátorskému režimu v Pchjongjangu nutně potřebné peníze, řekl Deutsche Welle profesor Sung-Yoon Lee, odborník na Severní Koreu bostonské Tuftsovy univerzity. „Zahraniční severokorejské restaurace jsou prodloužením státní politiky, jejímž cílem je přinášet prospěch režimu a jeho politické elitě vytvářením zisku,“ řekl Lee.

Za provoz těchto restaurací je podle jeho slov odpovědný takzvaný Úřad 39 vytvořený v roce 1974, který se stará také o „praní špinavých peněz, pašování, prodej nelegálních látek a správu černých fondů severokorejského vůdce Kim Čong-una v Evropě, Číně a jihovýchodní Asii“, dodal Lee.

Schválený personál

Kuchaři a servírky najaté pro práci v těchto restauracích musejí projít důkladným schvalovacím procesem, který má rozhodnout o jejich „ideologické oddanosti“ severokorejskému státu. „Pokud se jejich chování během práce v zahraničí odchýlí od stanovené linie, pak úřady v Pchjongjangu vyhrožují jim i jejich rodinám v KLDR a potrestají je,“ uvedl Lee.

John Sifton, ředitel asijské odbočky organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) je ke zmíněným praktikám velmi kritický. „Víme, že zaměstnanci těchto restaurací nemají svobodu, a to odpovídá mezinárodní definici obchodu s lidmi,“ řekl.

Cena večeře v phnompenhské restauraci

Večeře o dvou chodech společně s nápoji pro jednoho člověka obvykle stojí v přepočtu kolem 60 dolarů (asi 1440 korun). To ale nijak nevadí jihokorejským zákazníkům, kterým připadá návštěva severokorejské restaurace zábavná. A přesně o to Pchjongjang usiluje, vysvětlil Sung-Yoon Lee.

Informace od diplomatů

„Servírky jsou školené, aby byly zábavné a často zapřádají rozhovory se zákazníky. Jihokorejští diplomaté a podnikatelé se tak mohou stát dobrým zdrojem informací o politických náladách v Jižní Koreji.“ Kolik zisku tyto restaurace severokorejskému režimu přinášejí? Lee odhaduje, že jde zhruba o deset milionů dolarů ročně, což je částka odpovídající přibližně severokorejskému zisku z turistiky. Jinými slovy nejsou tyto restaurace nejdůležitějším zdrojem zahraničních zisků pro finančně slabý severokorejský režim, ale jsou dost významné, aby ho pomáhaly udržet v chodu.

A první severokorejské restaurace se už uchytila i v Evropě. Od roku 2012 funguje první Pchjongjangská restaurace v Amsterdamu a proslýchá se, že Kim Čong-un chce otevřít další ve Skotsku.

Autor: