130 let
Sběr oliv

Sběr oliv | foto: Marek Švejnoha, HedvábnáStezka.cz

Vražedná bakterie ničí olivovníky, objevil se ale záblesk naděje. Některé stromy zázračně odolávají

Magazín
  •   5:00
Cagliano del Capo (Itálie) - V srdci italské Apulie, kde řádí vražedná bakterie Xylella fastidiosa, zůstávají některé olivovníky záhadně zelené. Jsou vůči ní rezistentní, a tak jsou světélkem naděje v boji proti tomuto nebezpečí, jež sužuje celé Středomoří.

Tekuté marocké zlato. Za arganový olej zaplatíte víc než za nejčistější olivový

Bakterie nazývaná lepra olivovníků se do tohoto suchého regionu dostala zřejmě z Kostariky v roce 2013 a v Itálii už zahubila přes milion stromů. Druhý největší světový exportér olivového oleje po Španělsku má ztráty kolem 1,2 miliardy eur (asi 30 miliard Kč), píše agentura AFP.

Proti infekci není znám žádný lék. Kromě Itálie zachvátila Španělsko, Francii a také Írán. V posledních měsících byla zjištěna nová ohniska nákazy v Portugalsku, uvádí Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA).

Vůči šíření choroby přenášené drobným hmyzem, který brání rostlině absorbovat vodu, jsou zemědělci bezbranní. Nemoc se šíří směrem na sever rychlostí více než dvou kilometrů za měsíc a za sebou zanechává spoušť, uvádí italský zemědělský svaz Coldiretti.

Řecký olivový olej nabízí ponaučení o ekonomických překážkách

Jedinou možností je pokácet nemocné stromy, ale to vyžaduje zvláštní povolení od italských úřadů, které podle zemědělců není tak snadné získat. Navíc se spekuluje, že za touto chorobou stojí mafie, která v oblastech zničených bakterií Xylella fastidiosa chce stavět hotely.

Inženýr agronom z Národní rady pro výzkum Pierfederico La Notte identifikoval dvě odrůdy olivovníků, u nichž se zdá, že jsou zázračně choroby ušetřeny. „Odrůdy Leccino a Favolosa jsou východiskem. Pracujeme na tom, abychom nalezli více odolných odrůd,“ říká.

Větve odolných odrůd, které byly naroubovány na kmeny nemocných olivovníků, normálně rostou a dokonce nesou plody. Pro tento region, který je silně závislý na zemědělství a který přišel o desetitisíce olivovníků, je to záblesk naděje.

Agronom a producent olivového oleje Giovanni Melcarne přišel o 90 procent stromů. Přesto nepropadá beznaději a hledá imunní druhy. Postavil skleník, v němž pěstuje desítky malých olivovníků, a doufá, že mezi nimi najde odolnou odrůdu.

„Naočkujeme chorobu těmto stromkům, nakazíme je s pomocí hmyzu, který přenáší bakterii, a to tak, abychom mohli sledovat, zda tyto rostliny, původní druhy, které bychom mohli pěstovat, budou proti chorobě imunní,“ vysvětluje.

Na výsledky se bude čekat rok

Na první výsledky však bude třeba čekat nejméně rok, protože choroba se projevuje pomalu. Toto latentní období nahrává jejímu šíření. Odhalit ji poněkud dříve mohou bezpilotní letouny s infračervenými kamerami, to však nezabrání jejímu šíření.

Xylella fastidiosa je považována za jednu z nejnebezpečnějších bakterií ve světovém měřítku. Vyvolává různé choroby rostlin, které mohou vést k jejich úhynu. Postihuje asi 350 typů rostlin, včetně vinné révy, citroníků či mandlovníků.

Vědci soudí, že existuje reálné riziko šíření choroby v celém Středomoří, kde je olivový olej součástí jídelníčku a pro ekonomiku je zcela zásadní. Proto se Mezinárodní středisko pro zemědělská studia (CIHEAM) v Bari rozhodlo vzdělávat v této oblasti inženýry agronomy z Blízkého východu a ze severní Afriky. Byla vyvinuta speciální aplikace, která má zemědělcům pomoci zjišťovat příznaky a vyhodnocovat vývoj choroby v naději, že se jim podaří její postup zpomalit.

Autor: ČTK