Zdobení (nejen) vyfouklých vajec voskem je technika, která jen tak neomrzí. Navíc vám připraví spoustu zábavy a po chvilce tréninku i překvapivě pěkné výsledky. Tak proč ji po roce neoprášit?
Potřebovat budete (kromě vaječných skořápek) staré voskové pastelky, tužku, špendlík s kulatou hlavičkou, čajovou svíčku a rozehřívací aparaturu, která je pravděpodobně nejsložitějším prvkem celé této techniky. Pokud se do ní nechcete pouštět, sáhněte po aromalampě na svíčku. Jestliže plánujete používat víc barev, doporučujeme pro rozehřívání různých vosků použít hliníkovou mističku od čajové svíčky, abyste nemuseli lžíci či aromalampu pokaždé čistit. Rozpuštěný vosk budete na vajíčko nanášet kulatou hlavičkou špendlíku zapíchnutou do neořezané části tužky. Po několika pokusech sami zjistíte, jaká velikost špendlíkové hlavičky bude pro vás nejpříjemnější.
ČERVENÁ: Technika s cibulovými slupkami je známá – dodávají vejcím béžovo-hnědavý tón. Pokud však sáhnete po červené cibuli, získáte vejce červená. Slupky svařte a vejce v nich povařte. Trochu jiný odstín červené zajistí šťáva z červené řepy, v níž vejce také povaříte. Pokud čas varu zkrátíte, budou vejce růžová. ZELENÁ: Lehkých zelenkavých odstínů dosáhnete vařením vajec v půllitru vody společně s mraženým špenátem, lipovým květem nebo kmínem. Tmavší zeleň vykouzlí povařené mladé kopřivy. MODRÁ: Z přírodních materiálů se dá získat i modrá. Tuto barvu často označujeme za barvu naděje, na velikonoční vejce ale nepatří. Podle krasličářek je totiž modrá považovaná za barvu smutku, na barvení se tudíž nehodila. (Naopak černá – získaná třeba ze sazí z komína – se používala vcelku běžně). Pokud se bez modré neobejdete, sáhněte po červeném zelí. Do půllitru vody ho nakrouhejte přibližně půl kila, půl hodiny povařte a přidejte vejce. Pro lepší výsledek můžete přidat lžíci octa. Počítejte s tím, že výsledkem bude spíš pastelová bledě modrá barva, proto v tomto případě používejte jen bílá vejce. ŽLUTÁ: Krásnou sytou žlutou, která na kraslicích symbolizuje světlo a slunce, na kuchyňské paletě zajistí kurkuma. Půllitr vody vařte se dvěma lžícemi mleté kurkumy, přidejte dvě lžíce octa. Množství kurkumy můžete pro výraznější odstín zvýšit. Žlutou zajistí též šafrán, bledě žlutou potom odvar z ovsa. |
Nový tip: Jestliže se vám s voskem špatně pracuje, maže se a rychle zasychá, přidejte do něj trochu včelího vosku – díky tomu bude materiál vláčnější.
Doporučujeme začít technikou jednoduchého tečkování. I když se vytváření teček může jevit jako banalita, začátečníkům dá docela zabrat. Nakreslete si na vajíčko (tužkou) čtyři od sebe stejně vzdálené svislé čáry. Na každou z nich udělejte ve zhruba stejné vzdálenosti od sebe cca osm teček jednou barvou. Okolo každé z nich pak udělejte šest teček jinou barvou – a máte drobný kytičkový vzor. Je nenáročný, ovšem efektní.
Pro pokročilé se nabízí kombinace voskování a použití ruční minibrusky (či vrtačky). Děrovaná vejce vypadají krásně, nejlépe pak technika vynikne na bílých vejcích za použití bílého vosku: výsledek připomíná krajku. Při děrování skořápek je hned několik kritických momentů. Zaprvé, skořápky jsou velice křehké a je potřeba najít správnou míru tlaku vyvíjeného na vrtačku, aby skořápka nepraskla. Proto k prvním pokusům přistupte spíš jako ke zkoušce a zkuste se omezit na jednoduché kulaté dírky. Druhým kamenem úrazu může být blána pod skořápkou, která je po vybroušení viditelná a nepůsobí dobře. Nejlépe se jí zbavíte, když vejce ponoříte do roztoku vody a sava (v poměru 1:1), a to přibližně na deset minut.
Barvy na vejce sice můžete koupit v obchodě, mnohem zábavnější jsou však experimenty s přírodními barvivy. Barvy pak sice nejsou tak syté, ale něžné pastelové odstíny jsou moderní, a navíc ten pocit, že souzníte s přírodou! Pro barvení přírodními materiály si připravte nejlépe vejce s bílou skořápkou. Před barvením ji pečlivě odmastěte a osušte, pro odstranění natištěného čísla můžete použít ocet či líh. Hotová vejce můžete (ale nemusíte) přeleštit přírodním tukem.