Kýč a symbol všeobecného úpadku. Proč se u nás „falešný trdelník“ šíří jako sladký plevel?

Premium

Trdelník | foto: Profimedia.cz

  5:00
Podobá se velké duté kremroli a v centru Prahy na ni narazíte skoro na každém rohu. O skutečném původu téhle sladkosti a jejích bizarních podobách u nás i ve světě psala před pěti lety pro magazín Pátek LN foodblogerka Petra Tajovský Pospěchová.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Původně tradiční slovenská sladkost zamořila centrum české metropole a mnozí turisté ji považují za nejzásadnější staropražskou specialitu. Během deseti let se trdelník stal ikonou kulinárních fotek z Prahy a z jednoduchého zámotku posypaného ořechy se vyvinul v mnohotvárnou záležitost desítek barev, náplní a příchutí.

Ten nepřehlédnutelný nasládlý pach plní ulice centra Prahy už několik roků, v zimě je v kombinaci s odérem laciného svařáku vražedný. Trdelníky střed českého hlavního města zavalily vizuálně i čichově.

Pro mnohé turisty se tahle sladkost stala skoro symbolem Prahy, domácí to však většinou vidí jinak. Fotograf a reportér Eugen Kukla svoji nechuť k všudypřítomné atrakci proměnil v hobby: trdelníky dokumentuje a zaznamenává jejich různé podoby.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.