29. prosince 2018 6:50 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Za vaječný koňak vděčíme Britům. Jak vznikal?

Vaječný likér - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vaječný likér - ilustrační foto | foto: Shutterstock

Nikoli bez Popelky, nýbrž bez vaječného koňaku čili ajrkoňaku nejsou vánoce nebo silvestr. Za ten sladký sváteční nápoj vděčíme Britům.

Počátky vaječného likéru gastronomičtí odborníci nedokážou přesně datovat, ale tvrdí, že vznikl ve středověké anglii. Jeho předobrazem byl nápoj zvaný posset, který se připravoval z vína či piva, smetany, cukru, vajec a chleba či ovsa na zahuštění. Angličtí mniši si jej ve 13. století údajně dělali z vajec a fíků. nápoj se pil teplý. 

Postupně se do receptu přidávalo koření jako skořice nebo muškátový oříšek, a protože bylo drahé, mohla si takový luxusní drink – stejně jako mnohé sladkosti a cukroví – dopřát jen aristokracie. Také z toho důvodu se vaječný likér popíjel hlavně při slavnostních příležitostech – zvláště o vánocích, kdy se díky chladu a mrazu mléko v nápoji tak rychle nekazilo a nemusel se vypít všechen hned.

Od 17. století se místo vína nebo piva jako hlavní alkoholická přísada používalo sherry. a když kolonisté přivezli recept do ameriky, sáhli místo sherry po levném karibském rumu (na který se uvalovaly nižší daně než na sherry či víno). Kromě toho, že dodal nápoji žádanou sílu, měl ještě jednu výhodu, vlastně dvě: mléko a vajíčka se díky němu tak rychle nekazily, protože ledničky byly ještě hudbou daleké budoucnosti, a lihovina spolehlivě zničila bakterie, jež mohla vajíčka obsahovat. I proto recepty doporučují nechat hotový vaječný likér nejlépe několik dní stát, aby alkohol mohl dokonat své dezinfekční dílo.

Postupem času se nápoj rozšířil po celém světě a jeho receptura se podvolovala místním zvyklostem. ve Spojených státech vedle rumu sahali také po whiskey či bourbonu nebo dokonce směsici nejrůznějších likérů (první prezident George Washington údajně doporučoval brandy, whiskey, rum a sherry). v Střední a Jižní americe třeba kravské mléko nahradili kokosovým, přidali vanilku a rum nahradili tequilou. a naopak lze koupit i vaječňák bez alkoholu. Receptů je nespočet, ale nejlepší vaječné koňaky bývají ty domácí.

Najdete na Lidovky.cz