22. října 2019 6:08 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Zlínští vědci vyvinuli novou technologii výroby drůbeží želatiny

Želatina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Želatina (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

ZLÍN Novou technologii výroby drůbeží želatiny vyvinul tým Pavla Mokrejše z Fakulty technologické zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Zatímco dosavadní technologie zpracování výchozí suroviny využívaly buď kyselin či zásad, což zatěžuje životní prostředí, navržená technologie opracovává surovinu nově vyvinutou biotechnologickou cestou s využitím proteolytického enzymu, sdělil v tiskové zprávě mluvčí univerzity Jan Malý.

Na technologické řešení získal výzkumný tým prostřednictvím Centra transferu technologií UTB český patent. Nově vyvinutý způsob zpracování je podle autorů ekonomicky a technologicky výhodnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí, jde prakticky o bezodpadovou technologii. „Drůbeží želatina připravená naší technologií má vysokou pevnost gelu a velmi nízký obsah popelovin, čímž splňuje nejpřísnější farmaceutické a potravinářské standardy,“ uvedl Mokrejš.

„Náš vynález se týká výroby želatiny z drůbežích vedlejších jatečních produktů - v podstatě se v současnosti jedná o jatečný odpad,“ uvedl Mokrejš, podle kterého 20 až 30 procent hmotnosti drůbeže představují vedlejší jatečné produkty, běháky, hlavy, kůže nebo zbytky po zpracování strojně odděleného masa, které obsahují značný podíl kosterní a chrupavčité hmoty. „Tyto zatím velmi málo využité tkáně jsou přitom bohaté na kolagen,“ uvedl Mokrejš.

Díky nové technologii se výrazně sníží množství nevyužitelného jatečního odpadu. Celosvětová spotřeba želatiny stoupá, drůbeží želatina však nyní představuje jen zlomek ze světové produkce želatiny, nejvíce se využívají vepřové a hovězí suroviny. Nová patentovaná technologie z UTB může přispět ke zvýšení podílu drůbeží želatiny. Želatina se využívá při výrobě zákusků, aspiků, lékových kapslí, nutričních doplňků stravy či kosmetických přípravků.

„Na vynález byla prostřednictvím Centra transferu technologií podána i mezinárodní patentová přihláška, která je v současné době v řešení,“ uvedla ředitelka centra Ivana Bartoníková.

ČTK
Premium

Konzumace jídla několikrát denně je klišé, tvrdí výživový poradce Fořt

Renomovaný výživový poradce Petr Fořt | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Napsal více než dvacet knih o zdravém životním stylu a boji s obezitou. Petr Fořt tvrdí, že žádný obecně platný návod...

Premium

Test celoročních pneumatik. Jak si vedou za sucha, za mokra a na sněhu

Test celoročních pneumatik | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

K celoročním pneumatikám výrobci přistupovali po dlouhá léta macešsky. Konečně se však vrátily do jejich přízně....

Premium

Pes celý život čeká na to, až ho někdo sprdne, říká veterinář

Zvířecí ortoped a chirurg Roman Skala | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do své ordinace v centru Prahy dochází den co den už 22 let, aby znovu na nohy postavil čtyřnohé domácí mazlíčky. „I...

TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou
TAMARA KLUSOVÁ: Porodní domy jsou pro mě zlatou střední cestou

Tamara Klusová – zpěvačka, autorka knížky, manželka oblíbeného muzikanta, ale hlavně trojnásobná maminka. Jaké bylo její vlastní dětství, kde dobíjí baterky a jaké porody se svými dětmi prožila? To se dozvíte v našem rozhovoru.