Čtvrtek 12. prosince 2019svátek má Simona -4 °C sněžení Předplatné LN
22. října 2019 6:08 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Zlínští vědci vyvinuli novou technologii výroby drůbeží želatiny

Želatina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Želatina (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

ZLÍN Novou technologii výroby drůbeží želatiny vyvinul tým Pavla Mokrejše z Fakulty technologické zlínské Univerzity Tomáše Bati (UTB). Zatímco dosavadní technologie zpracování výchozí suroviny využívaly buď kyselin či zásad, což zatěžuje životní prostředí, navržená technologie opracovává surovinu nově vyvinutou biotechnologickou cestou s využitím proteolytického enzymu, sdělil v tiskové zprávě mluvčí univerzity Jan Malý.

Na technologické řešení získal výzkumný tým prostřednictvím Centra transferu technologií UTB český patent. Nově vyvinutý způsob zpracování je podle autorů ekonomicky a technologicky výhodnější a zároveň šetrnější k životnímu prostředí, jde prakticky o bezodpadovou technologii. „Drůbeží želatina připravená naší technologií má vysokou pevnost gelu a velmi nízký obsah popelovin, čímž splňuje nejpřísnější farmaceutické a potravinářské standardy,“ uvedl Mokrejš.

„Náš vynález se týká výroby želatiny z drůbežích vedlejších jatečních produktů - v podstatě se v současnosti jedná o jatečný odpad,“ uvedl Mokrejš, podle kterého 20 až 30 procent hmotnosti drůbeže představují vedlejší jatečné produkty, běháky, hlavy, kůže nebo zbytky po zpracování strojně odděleného masa, které obsahují značný podíl kosterní a chrupavčité hmoty. „Tyto zatím velmi málo využité tkáně jsou přitom bohaté na kolagen,“ uvedl Mokrejš.

Díky nové technologii se výrazně sníží množství nevyužitelného jatečního odpadu. Celosvětová spotřeba želatiny stoupá, drůbeží želatina však nyní představuje jen zlomek ze světové produkce želatiny, nejvíce se využívají vepřové a hovězí suroviny. Nová patentovaná technologie z UTB může přispět ke zvýšení podílu drůbeží želatiny. Želatina se využívá při výrobě zákusků, aspiků, lékových kapslí, nutričních doplňků stravy či kosmetických přípravků.

„Na vynález byla prostřednictvím Centra transferu technologií podána i mezinárodní patentová přihláška, která je v současné době v řešení,“ uvedla ředitelka centra Ivana Bartoníková.

ČTK
Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

„Když se něco naučíte rychle, váš mozek bude mít tendenci pamatovat si to... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

Prostitutka láká zákazníky za výlohou vykřičeného domu v Dubí u Teplic (2005) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...