Čtvrtek 21. ledna 2021svátek má Běla -1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Češi snědí v průměru kilo cukroví na osobu. Tradici si vzít nenecháme

Raw cukroví | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Raw cukroví | foto: varitcinevarit.cz

PRAHA Každý Čech sní během svátků jeden kilogram cukroví, vánoční tradici si navzdory varováním lékařů vzít nenecháme. Češi v průměru spořádají jeden kilogram vánočního cukroví na osobu. A ačkoli už dávno víme, že jde o kalorickou bombu, jež hrozí žlučníkovým záchvatem, této tradice se nemíníme vzdát. Přitom není až tak starobylá. Kdy se cukrátka roztodivných tvarů, vůní a náplní vloudila do našich domovů?

Mez i dětmi panuje velké vzrušení. Rozzářenýma očima hypnotizují hnědé figurky, které před nimi leží na stole. Nemohou se dočkat, až se konečně budou moci vrhnout na voňavé domečky, hvězdičky a zvířátka, preclíky a třeba i maličké kytary. Ve školce v německém městečku Krippen, které leží kousek od našich hranic, je na programu zdobení perníčků. Dílnu vede Eva Parásková, jejíž ozdoby z cukrové polevy jsou tak dokonalé, že vypadají jako průmyslově vyráběný krajkový papír. S pečením a zdobením perníčků začala před sedmnácti lety, vlastně také kvůli dětem, i když tehdy šlo o její vlastní potomky. Následovalo pečení tradičního vánočního cukroví, včetně bezlepkového, a zdravých sušenek. Založila si firmu Paperník a stejně pojmenovala křehké a vláčné perníčky. Vede také tvořivé dílny. Živí se tím už třetí rok. „Do té německé školky jezdím pravidelně, protože se její vedení hodně zajímá o české tradice,“ říká Parásková, matka čtyř dětí. Ostatně, české zvyky zajímají i ji samotnou; proto vedle běžných druhů velmi ráda peče i staročeské cukroví, jako jsou svatomartinské rohlíčky, peciválky nebo mikulášské pusinky.

Tradice pečení vánočního cukroví se dodržuje ve dvou třetinách českých domácností. Jak vyplývá z loňského vánočního průzkumu společnosti KPMG, polovina dotázaných, která cukroví dostává od známých a příbuzných nebo nakupuje u cukrářů, jako hlavní důvod uvádí nedostatek času. Skoro třetina z těch, kteří nepečou, uvádí, že je to nebaví, a každý desátý se domnívá, že se pečení cukroví finančně nevyplatí. Téměř patnáct procent dotázaných si myslí, že profesionálně vyrobené cukroví je kvalitnější. „Češi se stále více zajímají o to, co jedí, a vyhledávají proto kvalitnější potraviny. Pozitivní trend v gastronomii se tak projevil i při nákupu vánočního cukroví,“ konstatuje Marika Konečná z KPMG. Možná i proto pouze dvě procenta Čechů sahají po cukroví ze supermarketů a dalších prodejen potravin.

Armáda včelích úlků

Navzdory moderním trendům, nabídce soukromých cukrářek, zavrhovanému cukru a varováním před kaloriemi a žlučníkovými záchvaty to ve většině českých domácností před Vánoci vypadá podobně. Ženy – ideálně už na začátku adventu – berou kuchyň útokem a často hluboko do noci několik večerů po sobě řádí u trouby.

Z mouky, másla, cukru a špetky koření či ořechů vyčarují celou hvězdnou oblohu, stáda zvířat, desítky koleček, o nichž se domnívají, že pocházejí z Lince, armádu včelích úlků, do kterých by se sotva vešly dvě včelky, či sladké pusinky s exotickým nádechem.

Recepty na vánoční cukroví často patří k rodinným tajemstvím a jako poklad se dědí z generace na generaci. Uspěchaná doba se ale podepsala i na vánočních tradicích. Zatímco se dříve ženy často mezi sebou trumfovaly, která dokáže napéct více druhů – běžně to bylo patnáct, dokonce i dvacet druhů –, dnes si většina rodin vystačí s pěti či šesti druhy. Nejvíce se peče na jižní Moravě, jedenáct druhů, nejméně na Plzeňsku, kde se spokojí s šesti druhy. Obvykle nechybí nejoblíbenější vanilkové rohlíčky, linecké cukroví, pracny, včelí úly (alias vosí hnízda) a samozřejmě perníčky. Navíc si dnes ženy už často nepřipravují vlastní těsto, ale kupují je v samoobsluze nebo v cukrárně. Přesto hrdě prohlašují, že cukroví nekupují, ale pečou samy.

Víno, trouba, hudba

Mladší ženy se k nefalšovanému domácímu pečení vracejí. Berou je třeba jako příležitost pro setkání s kamarádkami. „Společné pečení vánočního cukroví bereme jako odpočinek. Otevřeme lahev vína, pustíme si hudbu a užíváme si pěkné odpoledne mezi válečkem a troubou. A na konci dne máme hezký zážitek i spoustu lahodného domácího cukroví,“ říká šestatřicetiletá Karolína z Prahy.

A pečení může být také krásnou příležitostí pro mezigenerační setkávání. U jednoho válu se nezřídka sejdou tři generace – babičky, matky a jejich dcery.

„Skalpel, prosím! Pečeme vytlačované perníky na stromeček. Teď jen nezapomenout na dírky na pověšení. Jako loni,“ píše politoložka Martina na svém facebookovém profilu. Spolu s maminkou upekla překrásné perníčky, které přijdou jako ozdoba na vánoční stromek. Hlavně bude třeba – jako každoročně – uhlídat psa, který se opakovaně pokouší voňavé ozdoby ze stromu sežrat.

Cukroví, které patří na broušené mísy na stůl, samozřejmě pečou také – každá stíhá kolem čtyř druhů a maminka ještě peče „výbornou štólu podle rodinného receptu“, dodává šestatřicetiletá žena.

Kilo na osobu

V České republice během vánočních svátků (a nezřídka i před nimi) každý dospělý průměrně spořádá jeden kilogram sladkostí. Skutečnost, jak obrovské množství se ho spotřebuje, ilustrují i data z jednoho z největších obchodních řetězců. Loni se tam prodalo dvě stě padesát tun vánočních pamlsků. Podle tiskové zprávy jdou nejlépe na odbyt linecká kolečka či vanilkové rohlíčky. „Zákazníci upřednostňují vícedruhové kolekce, avšak v nižší gramáži, než tomu bylo v minulosti,“ uvádí se ve zprávě.

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

SOUTĚŽ: Celoroční prémiové členství u Fitshakeru a cvičební diář k tomu
SOUTĚŽ: Celoroční prémiové členství u Fitshakeru a cvičební diář k tomu

Zapojte se do soutěže o prémiové členství a cvičte tak po celý rok zcela zdarma. Výherci navíc dostanou jako bonusový dárek speciální cvičební diář...