Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Čirý jed. Odborníci na výživu varují před kokosovým olejem

Zdraví

  6:00
Praha - Zázračný kokosový olej. Pomáhá na špatnou kvalitu vlasů, vyčerpanost i hemoroidy. Navíc by podle všeho měl být i zdravou náhradou všech možných tuků. Tento obraz kokosového oleje však odmítá jedna z harvardských profesorek, Karin Michelsová. Podle ní je kokosový olej dokonce jednou z nejhorších věcí, kterou mohou lidé sníst a která je pro lidské zdraví asi tak dobrá, jako čistý jed.

Kokosový olej (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Michelsová to v červenci uvedla na přednášce, kterou nazvala „Kokosový olej a další výživové chyby“ a kterou zveřejnila i na YouTube. Svá varování založila Michelsová zejména na vysokém podílu nasycených tuků, které kokosový olej obsahuje. Právě nasycené tuky přitom zvyšují LDL cholesterol, který se podílí na ucpávání cév a tím zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Kokosový olej obsahuje více než 80 % nasycených tuků, což je dvakrát více než je v sádle a o šedesát procent více než v tuku vypečeném z hovězího masa.

Zrada v kokosovém oleji. I máslo obsahuje méně mastných kyselin, říká lékař

Loni vydala americká asociace zabývající se srdcem (American Heart Association) doporučení, ve kterém revidovala poznatky o kokosovém oleji. Zatímco tři čtvrtiny Američanů považuje kokosový olej za zdravý, pouze 37 % výživových poradců s tímto tvrzením souhlasí.

Podle autorů zprávy je rozdíl ve vnímání kokosového tuku způsobený zejména dobrou propagací, které se kokosovému oleji dostává. „Protože kokosový olej zvyšuje riziko LDL cholesterolu, který zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí, a nemá žádné známé vyvažující příznivé účinky, nedoporučujeme ho používat,“ shrnula asociace svá doporučení.

Zeptali jsme se vědců: Jsou ke žluknutí náchylnější spíš oleje nebo tuky?

I ostatní organizace proti používání kokosového oleje varují. „Kokosový olej může být obsažený v jídelníčku, ale protože má vysoký podíl nasycených tuků, měl by být zahrnut pouze v malém množství jakožto součást zdravé vyvážené stravy,“ uvedla například Britská výživová organizace a dodala, že v současné době neexistují žádné vědecké důkazy, které by uváděly zdravotní výhody plynoucí z jedení kokosového oleje.

„Kokosový olej je z 86 % nasycený tuk, což je zhruba o třetinu více než například u másla,“ uvedla pro The Guardian Victoria Taylorová, britská odbornice na výživu. „Objevily se spekulace, že některé nasycené tuky, které jsou přítomné v kokosovém oleji, jsou lepší než ostatní nasycené tuky, ale prozatím ještě není k dispozici dostatečně kvalitní výzkum, který by nám poskytl definitivní odpověď,“ dodala Taylorová.

Palmový olej má nového nepřítele. Evropský parlament chce utlumit jeho používání v EU

Pro snížení LDL cholesterolu je tedy vhodné nahradit kokosový olej například olivovým nebo slunečnicovým. Kokosový olej tak nemusí být ani příliš vhodnou náhradou například za palmový olej, od jehož používání se v posledních letech velmi masivně upustilo.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...