Středa 14. dubna 2021svátek má Vincenc 6 °C občasný déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Cukr zvyšuje riziko rakoviny prsu, zjistili vědci

Cukr. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cukr. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

ŘÍM Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz, především jde o fruktózu. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává „nebezpečnou souvislost“ mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru. Není to jen otázka kilogramů navíc a estetického vzhledu.

Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů na prsou a metastáz v plicích. Novým způsobem osvětluje „sladké nebezpečí“ studie vědců z prestižního Andersonova centra pro výzkum rakoviny americké Texaské univerzity.

Již dřívější epidemiologické studie prokázaly, že přísun cukrů pocházejících z jídla má významný dopad na vývoj karcinomu prsu. Podporuje totiž zánětlivé mechanismy nebo vede ke zvýšené hladině inzulinu v krvi. To přispívá ke vzniku choroby.

Inzulin je hormon, který organismus produkuje v reakci na zvýšení hladiny cukru v krvi (glykémie). Reguluje však i jiné stránky fungování našeho organismu, a proto je považován za klíčový hormon ve vztahu mezi jídlem a rakovinou. Příliš mnoho inzulinu v krvi například vede u žen k nadměrné produkci testosteronu, mužského pohlavního hormonu. Jinak inzulin přispívá k produkci růstového faktoru IGF-1, který je doslova „hnojivem“ pro buňky, zvláště pak ty rakovinové.

Američtí vědci nejprve zkoumali vliv cukru na mléčné žlázy u pokusných zvířat v laboratoři a pak ukázali vliv konzumace cukrů na aktivaci metabolického procesu nazývaného 12-LOX (12-lipoxygenáza), který usnadňuje růst nádoru a šíření metastáz.

Souvislost s rakovinou

„Na vině je zejména fruktóza, a to více než glukóza,“ uvádí Lorenzo Cohen, spoluautor studie a docent Texaské univerzity. „Obecně ale víme, že nadměrný přísun cukrů, amidů a sacharidů vede ke zvyšování tělesné hmotnosti, což končí až obezitou, stresem, poškozením drobných cév a vede ke kardiovaskulárním nemocem. Teď ale bylo vícekrát potvrzeno, že existuje vztah mezi nadbytkem cukrů a nádorem,“ dodává Cohen, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.

Takže který je ten zdravý? Bohužel žádný. Žít bez cukru ale dokáže jen málokdo.

Abychom udrželi hladinu inzulinu v krvi nízkou, musíme značně snížit (nebo zcela vyloučit) konzumaci bílého i hnědého cukru a ke slazení používat například slad z ječmene. V jídelníčku bychom také měli omezit rafinované sacharidy (bílou mouku nebo rýži), a to ve prospěch celozrnné mouky či celozrnné rýže a brambor. A také bychom se měli seznámit s glykemickým indexem, který ukazuje, jak jídlo zvýšilo úroveň glykemie v těle.

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

Vadí mi, když u nás Slováci nemluví česky, říká hlasová poradkyně

Nazývá věci pravými jmény a je jí jedno, jestli se někdo urazí nebo se bude... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nazývá věci pravými jmény a je jí jedno, jestli se někdo urazí nebo se bude pohoršovat. Je dost zralá a dost zaměstnaná...

Cestu do Egypta nedoporučuji. Covid tu prodělat nechcete, říká velvyslanec

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V turistických letoviscích jsou nemocnice pro pacienty s covidem-19. Je však třeba mít dobré pojištění v případě...

SOUTĚŽ: Vyhrajte pomůcku, na které se děti naučí bezpečně padat a lézt
SOUTĚŽ: Vyhrajte pomůcku, na které se děti naučí bezpečně padat a lézt

Soutěžte o Climbou žebřík – pomůcku, která dětem poskytne bezpečnou možnost rozvíjet pohybové dovednosti a budovat sílu. Jeho výška je pro děti...