2. dubna 2019 5:39 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Štíhlost v současné době znamená úspěch a krásu. Diety ohrožují hlavně ženy

Dieta (ilustrační). | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dieta (ilustrační). | foto: Shutterstock

Je tady jaro a s ním i nová vlna zájmu o redukční diety, jichž je plný internet. Mají ale opravdový smysl? A dá se zhubnout rychle a bezbolestně?

Zájem o správné stravování je určitě žádoucí, tvrdí lékařka Poradny pro poruchy metabolismu Fakultní nemocnice Brno Miroslava Navrátilová. V současné době ale existuje nepřeberné množství „zaručených“ diet, které jsou jako lavina prezentovány především na internetu. Jsou to především „zeštíhlující“, „hubnoucí“ diety.

„Například Santiagova dieta je založena na tom, že ze stravy vynecháte živočišné bílkoviny, které prý tělo zatěžují. Speciální jídla, která máme jíst, stojí 5599 korun na 60 dní. Kromě zmenšení obsahu naší peněženky si ale také připravme dostatek času na propočítávání, a hlavně zapamatování toho, co smíme a nesmíme sníst. Určitě ne vždy vše dodržíme, a to už je jen krůček k výčitkám, sebepodceňování a depresivním stavům. A pokud se nepodaří tahle dieta, nemusíme zoufat. Je totiž celá řada dalších. Klidně je vyzkoušíme,“ říká v nadsázce doktorka Navrátilová.

Štíhlost = úspěch + krása?

Štíhlost v současné době znamená úspěch a krásu. Tak to ukazují i média zobrazující „dokonalé“ postavy hereček a manekýnek. Tomuto tlaku podléhají především ženy a mladá děvčata.

„Navíc, kdo nedrží nějakou dietu nebo aspoň nějakou,zaručenou‘ nerozebírá, není,in‘. Pozor ale na důsledky. Zde je základem obava z tloušťky, která ani nemusí mít původ v realitě. Souvisí s psychickými nemocemi, kterými trpěly i některé známé osobnosti jako například zpěvačka Karen Carpenterová, herečka Audrey Hepburnová, veřejným tajemstvím byla diagnóza mentální bulimie princezny Diany. Další z příčin bývá touha po souladu v partnerském životě, vyplývající z představy, že obezita, i domnělá, může dívce pokazit partnerský vztah,“ upozorňuje Miroslava Navrátilová.

Zbytečné detoxikační kúry

Před držením jakékoliv diety si podle ní musíme uvědomit, že máme v těle zakódován mechanismus, který nás po určitou dobu chrání před nedostatkem živin. Náš organismus se přizpůsobuje se všemi orgánovými důsledky, včetně výrazné redukce až zástavy hormonální a imunitní činnosti.

„Tyto důsledky nemusíme dlouhou dobu poznat. Naopak, člověk se může cítit paradoxně lépe, má pocit jakési očisty těla. Nejvíce z těchto diet profitují ti, kteří je šíří a poskytují nejrůznější poradenství. Musím říci, že je to opravdu trend moderní doby, kdy si lidé na jedné straně stěžují na nedostatek času a na druhé straně jsou schopni jeho většinu věnovat rozboru svého stravování a držení nejrůznějších diet!“

Nebezpečné celebrity

Doktorka Navrátilová je lékařka s 32letou praxí v oboru klinické výživy. Neuznává například módní detoxikační kúry. Zdravý organismus má podle ní své mechanismy, které jsou dokonalejší než jakékoliv podobné kúry. Chybí v nich totiž mimo jiné dodávka kvalitních bílkovin. Zato je propagují naše i zahraniční mediálně známé osobnosti – například zpěvačka Beyoncé, herečka Demi Mooreová, modelka Heidi Klumová. „Při takové kúře sice klesá hmotnost, ale na úkor vlastních bílkovin, což je velmi nebezpečné!“ varuje lékařka před zdravotním kolapsem z podobných pokusů.

Dieta - ilustrační foto

Pokud jsme zdraví a není nám líto peněz, můžeme si některý z koktejlů na zhubnutí vyzkoušet. Ale ne jako náhradu pestré stravy, jen ze zvědavosti. „Raději bych ale investovala finanční prostředky do kvalitní stravy, kvalitních bílkovin než do nejrůznějších,zázračných‘ koktejlů, kterých je teď celá řada a využívá se toho, že kdo si je nezakoupí, nejde s dobou,“ říká doktorka Navrátilová.

Spotřebováváme sami sebe

Největší nebezpečí diet je podle Miroslavy Navrátilové v biochemických a metabolických změnách v těle, které nastávají při nejrůznějších dietách.

Pocitu hladu totiž postupně ubývá, až vymizí úplně. Lidský organismus je z dob dávné minulosti připraven na periody hladovění, ale ne na přejídání. Proto se dokáže po určitou dobu na restrikci stravy adaptovat. Typické je, že nemocní se i přes výrazný hmotnostní úbytek a metabolické změny mohou cítit vlivem adaptačních změn po určitou dobu bez výraznějších tělesných obtíží.

Uvnitř těla však dochází ke spotřebovávání vlastních tkání a orgánů – organismus tak postupně zužitkovává jako zdroj energie to nejcennější – své vlastní bílkoviny. Každá z nich však má v těle svou funkci a nemáme je do zásoby.

„Dochází tak ke katabolismu (rozkladu – pozn. red.) bílkovin a pro názornější představu lze hovořit o,autokanibalismu‘. Tento stav se ještě prohlubuje například během chřipky a jiných virových nákaz, kdy například běžná virová infekce může přejít na zápal plic,“ pokračuje doktorka Navrátilová. Držení zeštíhlovacích a „ozdravných“ diet a očistných kúr je charakteristické pro vyspělé země. V zemích třetího světa mají zdravotní komplikace v důsledku nevhodné výživy kvůli chudobě a nedostatku potravin, a ve vyspělých zemích naopak kvůli nadbytku.

Povolené a nepovolené

Podle dostupných statistik drží přibližně polovina žen ve vyspělých zemích soustavně nebo v krátkých časových odstupech nějakou redukční dietu.

Týká se to zejména vyšších socioekonomických vrstev, tedy rodin s výraznějším finančním zázemím a vyšším, většinou vysokoškolským vzděláním. Tam se o stravování a dietách velmi diskutuje a nastavují se nejrůznější pravidla, včetně takzvaných povolených a nepovolených potravin. „Je prokázáno, že držení diet a touha po hubnutí se v převážné většině týká žen, které v souvislosti s poruchami příjmu potravy a dietami s tím souvisejícími potkávám ve své ordinaci. Držení diet, které někdy přechází až do posedlosti, je nejvíce nebezpečné u dětí a dospívajících, potažmo i rodičů těchto dětí. Setkávám se často s ambiciózními matkami, vyznávajícími současný až pokroucený kult štíhlosti, k čemuž vedou i své dcery. Přitom nejhorší je začít s dietami právě v dětství a dospívání. Tehdy ještě není ukončen vývoj dítěte, je tedy třeba ještě větší přísun bílkovin, vitaminů, hlavně vitaminu D, a minerálních látek, zejména vápníku a fosforu,“ uzavírá doktorka Navrátilová.