Pondělí 5. prosince 2022, svátek má Jitka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zdraví

Houby budeme sbírat do konce listopadu. Na které druhy si dát pozor a jak se neotrávit smaženicí?


Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Premium Doporučujeme
Národní sklon k houbaření se nezapře ani v letošním roce. A tak houby sbíráme a konzumujeme, a to bohužel i v případech, kdy si nejsme vůbec jisti druhem. Následky mohou být i fatální.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet tři měsíce zdarma

Docent Jaroslav Klán toho ví o houbových otravách opravdu hodně. Pracuje jako vedoucí Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby Ministerstva zdravotnictví ČR, která je součástí Ústavu soudního lékařství a toxikologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. „Vzhledem k relativnímu množství dešťových srážek je i letos růst hub velmi dobrý,“ říká. „Dá se očekávat, že je budeme sbírat ještě v polovině listopadu. Spektrum sbíraných hub je velmi pestré a závislé na znalostech houbařů.“

Ti konzervativní a opatrní podle něj sbírají prakticky pouze druhy hřibovité a lišky, neboť mezi nimi není žádný smrtelně jedovatý druh. „Ti zkušenější přiberou ke hřibovitým ještě muchomůrku růžovku neboli masák a některé holubinky,“ popisuje mykolog. „Znalci sbírají všechny druhy, které dobře znají a které zrovna rostou. Tedy kromě těch jedovatých, hořkých či palčivých.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Mohlo by vás zajímat