19. června 2011 7:27 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Jak se vyznat v probiotikách

Jogurt - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jogurt - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Ne každý výrobek, který je obohacen o probiotika, má skutečně pozitivní vliv na zdravotní stav člověka. Záleží totiž na vlastnostech těchto "zlepšujících" látek.

Probiotika jsou "hodné" bakterie, které chrání střeva před rozmnožením škodlivých mikroorganismů. Tyto bakterie jsou navíc vybaveny mechanismy, jimiž detoxikují škodlivé složky trávené potravy.

Čtěte také:

"Probiotika definujeme jako živé mikroorganismy převážně lidského původu, které působí pozitivně na zdravotní stav hostitele. Vlastnosti a funkce jednotlivých probiotik se liší v závislosti na jejich genetické výbavě," říká prof. MUDr. Milan Lukáš, CSc., přednosta Centra pro idiopatické střevní záněty Klinického centra Iscare.

Probiotika můžou zamezit vzniku alergií či ekzému
Jako "krmení" pro probiotika fungují prebiotika. Jde o nestravitelné složky potravy, které podporují růst zdravé střevní mikroflóry. Pokud výrobek obsahuje probiotika a prebiotika současně, jde o synbiotika nebo také symbiotika.

"Probiotika ovlivňují vývoj imunitního systému již v raném dětství, proto se například uplatňují v prevenci atopického ekzému a alergií. Všeobecně jsou probiotika vnímána jako blahodárně působící látky příznivě ovlivňující vývoj střevní mikroflóry, která sehrává důležitou roli při formování imunitního profilu člověka," dodává gastroenterolog.

Měly by být lidského, nikoliv zvířecího původu
Užívání probiotik má význam například při trávicích problémech nebo při léčbě antibiotiky, kdy chrání střevní mikroflóru. Při výběru výrobků, které obsahují probiotika, je podle profesora Lukáše dobré sledovat několik informací. Nestačí pouze údaj, že jsou součástí obsahu. Koncentrace probiotik je dána vyhláškou a jejich minimální obsah je deset milionů laktobacilů nebo milion bifidobakterií v jednom gramu nebo mililitru mléčného výrobku.

Důležitější je však schopnost probiotické kultury zachovat si svoji původní koncentraci po celou dobu použitelnosti produktu. Rovněž je důležité ověřit si, zda jsou probiotika lidského, a nikoliv zvířecího původu. A jednou z nejdůležitějších vlastností je, zda jsou probiotika schopná přežít v kyselém prostředí žaludku a také jak dokážou přilnout ke střevu.

Mezi spolehlivé a odolné kultury podle Lukáše patří například Synbiotec, které spojují dva kmeny bakterií Lactobacillus rhamnosus a Lactobacillus paracasei.