Výzkumný ústav spolupracuje na projektu se společností Blatenská ryba, s Institutem klinické a experimentální medicíny v Praze (IKEM) a s Lázněmi Poděbrady.
"Ideálem je, aby se po ukončení celého výzkumu kapr prodával s pečetí, podobně jako dnes třeba biopotraviny," uvedl Kozák. "Výsledkem by rovněž mělo být například konstatování, že pokud budu dvakrát týdně jíst určité množství kapra, můj zdravotní stav, především krevní ukazatele, se zlepší. "Prvotní výsledky prvních pacientů, kteří konzumovali toto kvalitnější kapří maso, jsou velmi pozitivní," uvedla lékařka z IKEM Věra Adámková.
Kapr je mimo běžné krmení obilninami přikrmován rostlinnými oleji.
"Používáme řepkový olej, který ale neovlivňuje kvalitu masa dostatečně. Nyní jsme se rozhodli vyzkoušet přikrmováním lněným olejem, kde máme lepší výsledky," uvedl Kozák. Nejlepší ale také nejdražší variantou, která bude použita v další fázi výzkumu, je použití rybí moučky, která se vyrábí z rozemletých usušených mořských ryb.
Kvalitnější kapří maso s vyšším podílem omega tři masných kyselin dostávají pacienti po operaci srdce v Lázních Poděbrady. "Pacienti jsou rozděleni na dvě skupiny, ti kteří prodělali operaci v IKEM a souhlasí s kapří dietou, dostávají k běžné dietě dvakrát týdně tohoto kapra. Druhá skupině dostává běžnou dietu," uvedl lékařský ředitel Lázní Poděbrady Vít Mařatka. Všichni pacienti jsou i po opuštění lázní sledováni a v IKEM jim odebírají další vzorky krve, ve které sledují především tuky. Mařatka řekl, že dosavadní výsledky pacientů, kteří požívali zdravějšího kapra, jsou poměrně výrazně lepší.
Veškeré výsledky studie vlivu krmiva na kvalitu kapřího maso a následně jeho vlivu na zdraví lidí budou známy na konci roku 2011, kdy by měl být projekt ukončen. Poté by se mohl dostat tento kapr i na pulty obchodů.
Celkové náklady na projekt jsou necelých šest milionů korun. Omega tři esenciální nenasycené mastné kyseliny jsou vhodné na ochranu proti vzniku srdečních a cévních příhod a pro správnou funkci srdce. Snižují hladinu krevních tuků, zabraňují usazování cholesterolu, chrání před vznikem degenerativních onemocnění a snižují krevní tlak.
Kapr, který zlepší naše zdraví? V obchodech už za dva roky
VODŇANY -
Kapra, jehož maso by díky většímu podílu omega tři mastných kyselin prospívalo zdraví, bude už možná za dva roky možné zakoupit v obchodě. Ve vodňanském ústavu rybářském a hydrobiologickém testují, jak lze ovlivnit kvalitu kapřího masa díky různým způsobům krmení. Výzkum, který probíhá od začátku loňského roku, přináší první pozitivní výsledky, řekl ředitel Výzkumného ústavu rybářského a
hydrobiologického Pavel Kozák.
Kapr na vánočním trhu. foto: Marián Peiger, ČTK
Prodej rodinného domu 120 m2, pozemek 229 m2 Hředle, okr. Rakovník
Hředle, okres Rakovník
2 400 000 Kč