Diskuse k článku: Kardiolog: pití kávy pomáhá proti Parkinsonovi či cukrovce

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 1
  • Poslední: 8.9.2012 11:01
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
I. Schmalzkopf 8.9.2012 11:01

Mám jen několik poznámek.

Hypertenze není rozkolísaný TK a, krom jiného, je známo, že organizmus přestává na kofein reagovat.. uvyklému hypertonikovi prostě tlak po kafi za roh nevyskočí. To jen na okraj.

Daleko závažnější podle mne je požadavek na uveřejnění srovnávací analýzy produktů jednotlivých způsobů přípravy kávy. To nikdo neučinil a pořád se jen omílá espresso espresso.. vliv turka na sekreci žaludečních šťáv je jasný, ale co ty antioxidanty? Co je na turkovi co do antioxidantů špatně proti espressu? Tlak a hrubé kafe je víc, než jemné kafe a vařící voda + čas navíc? No kinetika extrakce rozpustných látek by to jako extrémně rozdílné asi nevyhodnotila, spíš jde o klasický protaliánský espressní blábol, v kotlině tak častý.

Totiž, jediné, co se dá o antioxidantech říct, že v rozpustné kávě, vyrobené sprejováním, by jich mělo být méně, pokud tedy kafíčko neatomizujeme do inertního dusíku, což si myslím, že se děje. Nikdo si totiž dobrovolně vonné a chuťové látky v odvaru na výrobu nescafé nezoxiduje vzduchem.  O lyofilizátu nemá smysl mluvit vůbec, že.

Celkově bych velmi uvítal, kdyby MUDr. Táborský sepsal něco souborného co do vlivu na zdraví, použitých technologií a analýz extraktů. Něco, z čeho inteligentní člověk lehce pochopí, zda jde o placenou reklamu nebo o relevantní výsledky. Kdekdo totiž vyjevuje svoji pravdu, ale málokdo se obtěžuje něco doložit jinak, než tvrzením, že existují studie..