Sobota 25. června 2022, svátek má Ivan
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Konzumace ovoce a zeleniny pomáhá proti depresím a demenci

Zdraví

  5:30
PAŘÍŽ - Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny je pravděpodobně spojena s pocitem větší spokojenosti se sebou samým a s nižším nebezpečím vzniku deprese i demence. Je známo, že konzumace nejméně pěti porcí ovoce a zeleniny denně pomáhá v boji proti různým chorobám, ale jen málo studií se dosud zabývalo souvislostmi mezi výživou, pocitem spokojenosti a dobrým dušením zdravím.

Ovoce a zelenina podle vědců snižují riziko deprese a demence - ilustrační foto foto: Reuters

Abychom se dobře cítili a byli duševně v pohodě, nestačí sníst denně oněch pět porcí ovoce a zeleniny, jak se doporučuje, ale spíše sedm až osm, přičemž jednou porcí se rozumí 80 gramů. Britští vědci z Warwické univerzity při svém výzkumu sledovali téměř 80.000 náhodně vybraných osob. Za použití matematických a statistických metod analyzovali odpovědi účastníků studie, kteří odpovídali na velmi podrobné otázky týkající se stravovacích návyků, zdravotního stavu, pocitu spokojenosti či naopak deprese.

Cukr zvyšuje riziko rakoviny prsu, zjistili vědci

Pokud jde o pocit spokojenosti a duševního zdraví, vyšel najevo silný vztah mezi množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny, a to nezávisle na dalších okolnostech, ať už demografických, sociálních anebo ekonomických, napsal francouzský deník Le Figaro.

„Statistický efekt ovoce a zeleniny byl překvapením,“ uvádí jedna z autorů studie, profesorka Sarah Stewardová-Brownová z Warwické univerzity. „Vědci zabývající se zkoumáním spokojenosti berou jen velmi málo v úvahu, jak se pacient stravuje,“ dodává. A zdůrazňuje, že tyto výsledky jsou jen předzvěstí dalšího výzkumu a že bude třeba dalších studií, aby tyto souvislosti byly potvrzeny a zpřesněny.

Podle Pascala Barbergera-Gateaua z francouzského výzkumného ústavu Inserm 897 již četné studie epidemiologie výživy a stravovacích návyků ukázaly, že konzumace zvýšených dávek ovoce a zeleniny je spojena s nižším rizikem vzniku demence u starých lidí.

„Jen málo studií se však zabývalo dopadem výživy v průběhu dětství či ve středním věku. Některé studie však ukázaly, že dítě, jemuž bylo podáváno mnoho ovoce a zeleniny, jakož i doma vařených pokrmů, mělo ve čtyřech letech celkový inteligenční kvocient (IQ), verbální IQ a paměťové schopnosti vyšší než děti s jiným stravovacím režimem,“ upozornuje Barberger-Gateau.

Autor:
Témata: ovoce, zelenina, deprese

Nadané děti mají společné rysy. Rodiče to někdy nepoznají, říká expert Mensy

Premium Pouhá dvě promile populace – tedy jenom jeden člověk z pěti set – má IQ vyšší než 150. Zhruba každý padesátý má přes...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Ekonomie hlouposti: počet hlupáků „v oběhu“ je vyšší, než si myslíte

Premium Hloupí lidé patří ekonomicky k nejnebezpečnějším. Za hloupé je třeba považovat ty, kteří škodí druhým i sobě samým. V...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat