Úterý 20. dubna 2021svátek má Marcela 15 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Konzumace ovoce a zeleniny pomáhá proti depresím a demenci

Ovoce a zelenina podle vědců snižují riziko deprese a demence - ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ovoce a zelenina podle vědců snižují riziko deprese a demence - ilustrační foto | foto: Reuters

PAŘÍŽ Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny je pravděpodobně spojena s pocitem větší spokojenosti se sebou samým a s nižším nebezpečím vzniku deprese i demence. Je známo, že konzumace nejméně pěti porcí ovoce a zeleniny denně pomáhá v boji proti různým chorobám, ale jen málo studií se dosud zabývalo souvislostmi mezi výživou, pocitem spokojenosti a dobrým dušením zdravím.

Abychom se dobře cítili a byli duševně v pohodě, nestačí sníst denně oněch pět porcí ovoce a zeleniny, jak se doporučuje, ale spíše sedm až osm, přičemž jednou porcí se rozumí 80 gramů. Britští vědci z Warwické univerzity při svém výzkumu sledovali téměř 80.000 náhodně vybraných osob. Za použití matematických a statistických metod analyzovali odpovědi účastníků studie, kteří odpovídali na velmi podrobné otázky týkající se stravovacích návyků, zdravotního stavu, pocitu spokojenosti či naopak deprese.

Pokud jde o pocit spokojenosti a duševního zdraví, vyšel najevo silný vztah mezi množstvím zkonzumovaného ovoce a zeleniny, a to nezávisle na dalších okolnostech, ať už demografických, sociálních anebo ekonomických, napsal francouzský deník Le Figaro.

„Statistický efekt ovoce a zeleniny byl překvapením,“ uvádí jedna z autorů studie, profesorka Sarah Stewardová-Brownová z Warwické univerzity. „Vědci zabývající se zkoumáním spokojenosti berou jen velmi málo v úvahu, jak se pacient stravuje,“ dodává. A zdůrazňuje, že tyto výsledky jsou jen předzvěstí dalšího výzkumu a že bude třeba dalších studií, aby tyto souvislosti byly potvrzeny a zpřesněny.

Podle Pascala Barbergera-Gateaua z francouzského výzkumného ústavu Inserm 897 již četné studie epidemiologie výživy a stravovacích návyků ukázaly, že konzumace zvýšených dávek ovoce a zeleniny je spojena s nižším rizikem vzniku demence u starých lidí.

„Jen málo studií se však zabývalo dopadem výživy v průběhu dětství či ve středním věku. Některé studie však ukázaly, že dítě, jemuž bylo podáváno mnoho ovoce a zeleniny, jakož i doma vařených pokrmů, mělo ve čtyřech letech celkový inteligenční kvocient (IQ), verbální IQ a paměťové schopnosti vyšší než děti s jiným stravovacím režimem,“ upozornuje Barberger-Gateau.

Kamara mi dal pěstí před zraky trenérů, líčí Kúdela. Bál se o Kolářův život

Ondřej Kúdela ze Slavie a Glen Kamara z Glasgow Rangers v ostré strkanici. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Odehrál bezchybný zápas, pomohl k vítězství a do čtvrtfinále Evropské ligy. Nic z toho se ale v souvislosti s Ondřejem...

Metál, nebo vězení? Americký pilot tlačil poškozené letadlo nad Vietnamem

McDonnell F-4C Phantom II | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nad Vietnamem došlo v březnu 1967 k události, která v letectví opravdu není běžná: tlačení poškozeného stroje ve...

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

Jaro klepe na naše skříně. Oblékněte děti do nové barevné kolekce F&F
Jaro klepe na naše skříně. Oblékněte děti do nové barevné kolekce F&F

Jaro máme v plném proudu, a tak je nejvyšší čas vybavit své ratolesti pohodlným, kvalitním a zároveň trendy oblečením. Co třeba vyzkoušet novou...