Diskuse k článku: Kuře před vařením neomývejte. Riskujete, říká studie

Diskuse uzavřena, nelze přidávat příspěvky

  • Příspěvků: 38
  • Poslední: 3.9.2013 10:27
  • Řadit dle: vláken
  • času vložení
L. Pořický 1.9.2013 16:40

To je zavádějící,nebezpečný blábol

AŤ z nás takovíto "vědci" nedelají špindíry, kteří nevědí jak zacházet se syrovým masem.

K. Holub 30.8.2013 10:44

Já používám SAVO, možná by se hodil koncentrovaný vitriol...

SAVO mi občas prožere zástěru, ale jistota je jistota!

P. Sulc 30.8.2013 6:18

Proste se blbne, dnes a denne.

Vsechny bakterie se stejne neodstreni, ba ani vetsina ne. A ty co zustanou, se proste uvari cu upecou. A konec koncu, mame imunitni system, te se uz postara. Maso nikdy nemeju, nebo zridka kdy. .

Z. Kulhánková 30.8.2013 3:19

Kdo neumí opláchnout kuře, aniž by zatopil celou kuchyni,

ten skutečně udělá nejlíp, když tiše zemře na salmonelózu. Totéž platí pro lidi, kteří neumyjí prkénko, na kterém krájeli syrové maso.

P. Schuster 3.9.2013 10:27

Re: Kdo neumí opláchnout kuře, aniž by zatopil celou kuchyni,

Připájím se k paní Kulhánkové,veškeré koupené maso oplachuji a uzené ještě vydrhnu.

J. Svoboda 29.8.2013 16:13

Je to špatně.

Studie má pravdu, pokud při umývání masa kolem sebe cákají jako kachny. Každý umí mýt nejen maso,ale i zeleninu tak, aby neměl v kuchyni povodeň. Závěr studie je chybný, měla by upozornit na nebezpečí šíření nákazy a doporučit způsob mytí bez cákání a plýtvání vodou. Neumyté maso, obsahuje-li mikroorganizmy ( každé je v různé míře kontaminováno)  zamoří vše, čeho se dotkne, včetně rukou, proto by měli doporučit po manipulaci s každým masem vše, včetně rukou, pečlivě omýt, nejlépe octem.

R. Sedláčková 29.8.2013 16:55

Re: Je to špatně.

Fuj ocet...to vážně děláte? Není lepší nějaké antibakteriální tekuté mýdlo? :o)

J. Feřtková 29.8.2013 20:49

Re: Je to špatně.

Není :-)

j. kříž 29.8.2013 22:48

Re: Je to špatně.

u nás když se dělá kuře tak se navlíknem do těch nafukovacích skafandrů a po obědě odjedem na tejden pryč a barák necháme firmou dekontaminovat , divím se že to někdo nedělá lidi jsou asi blázni jako by nevěděli jak jsou ptáci nebezpečná zvěř ježiš dyť to sou potomci dinosaurů opatrnosti není nikdy dost

P. Sulc 30.8.2013 6:11

Re: Je to špatně.

Dobry, za jedna.

K. Janyška 29.8.2013 10:10

Muži zženštilí, ženy zdětinštělé a jim šéfující malé děti.

Tak vypadá nový přiblblý svět, zasažený socialismem, tedy představou, že si můžeme s lidským světem udělat to, co se nám zlíbí a také to děláme.  Myslíme si, že na to už máme.  Nemáme a nikdy mít nebudeme. Naopak, bude čím dále, tím složitější a my budeme muset nechat spoustu věcí k vyřešení spontánním silám.  Lidský svět nám za to, že jsme domýšliví,  dává přes držku. Například prostřednictvím našich strachů z čehokoliv a o cokokoliv, bojíme se bakterií, jako pitomí... Dzp.

J. Klimecký 29.8.2013 11:02

Re: Muži zženštilí, ženy zdětinštělé a jim šéfující malé děti.

Já si pamatuju socialismus a bylo to přesně naopak. Všechno řídili staří dědkové. Stát i podniky. Staří zasloužilí funkcionáři ovládali snad všechno. Holkoklukokracie přišla až  s nástupem kapitalismu.

J. Sever 29.8.2013 10:08

Však ona Ms.Dr. Quinlan...

... časem "objeví" i to, že jde to masko držet níž a krapet přivřít kohoutek.

A mýt to kousek po kousku - ne, jako ta emérikan-Patla na snímku :-)

Ale to si musíme ještě počkat - ono je to makačka na hlavinku,

narvanou salmonelama a jinejma fujtajblama :-)

J. Tachovský 29.8.2013 13:50

Re: Však ona Ms.Dr. Quinlan...

Salmonely nejsou v hlave, ale ve strevech.

J. Klimecký 29.8.2013 9:03

Nevím, co se tu řeší

Ať bylo kuře jakékoliv, po hodině vaření (pečení) v teplotě blízké bodu varu, je obsah hrnce (pekáče) zcela sterilní, tedy prost jakýchkoli mikroorganismů. V takovém prostředí by přežily leda speciální bakterie, které žijí v blízkosti horkých mořských zřídel, ale jak by se dostaly na povrch kuřete v běžném prodejném místě - to je utopie. Že by se nějaká ponorka ponořila do takových míst, nabrala z vulkanické oblasti tyto bakterie a námořníci pak chodili po krámech a polévali těmito bakteriemi kuřata, načež by bakterie stejně hynuly, protože v suchu a chladnějším prostředí hynou - to jsou fantasmagorie. Zda se kuře před vařením omývá, či nikoli - je tedy zcela irelevantní. Už pár minut varu (pár sekund) způsobí tentýž efekt.

R. Gramblička 29.8.2013 9:52

Re: Nevím, co se tu řeší

na jednu stranu, když budu maso omývat pod mírnym proudem neměl bych nic kolem postříkat, na druhou, pokud omývat nebudu, stejně s ním budu manipulovat a ani nevím, co všechno kolem můžu potenciálně infikovat. Provádí snad někdo po vaření sterilizaci kuchyně? Obvykle stačí umýt pracovní plochu jarovou žinkou.

J. Feřtková 29.8.2013 8:57

Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

Po hodinovém pečení při nějakých 200 st. se beztak všechny potenciální mikroorganismy zahubí, ne?

R. Sedláčková 29.8.2013 9:06

Re: Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

Přesně tak. Omývám každé maso , protože nevím, jestli jim neupadlo ve výrobně na zem...atd. Je to o tom pocitu.

J. Klimecký 29.8.2013 9:11

Re: Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

Tak krabicové mléko prošlo teplotu 135-150 °C a vydrží několik měsíců v pokojové teplotě....

J. Kohout 29.8.2013 9:15

Re: Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

Klidně i otevřené :)

J. Klimecký 29.8.2013 9:38

Re: Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

To ne, a to ani v ledničce. Ve vzduchu jsou bakterie.  Brownův pohyb nebo prosté proudění vzduchu způsobí, že se časem dostanou do mléka. Ale pokud obal neporušíte, tak minimálně 4 měsíce vám garantuje výrobce. A ono by to mohlo být klidně navěky, jenže každý obal časem atrofuje a tím pádem vznikají mikroskopické trhliny.

J. Tachovský 29.8.2013 13:52

Re: Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

Rikat tomu ale mleko, kdyz uz to ani neskysne, je trochu prehnane.

J. Klimecký 29.8.2013 21:39

Re: Však umytí kuřete je beztak jen pro dobrý pocit.

Určitě to je mléko. Obsahuje to mléčný cukr - laktózu, dále mléčnou bílkovinu dvojího druhu a to syrovátkovou a kasein (tvaroh). Dále vápník a další minerály. A podle druhu mléka pak tuk.  Mléčné bílkoviny má mléko průměrně 34 g v litru a laktózy kolem 50g, dále podle druhu tučnosti od 5 - 60 g tuku. Zbytek je voda a sušina. Má to tedy všechny výživové parametry mléka a když to chcete oživit, přisypejte si tam laktobacily a nechce je rozmnožit. Laktobacily koupíte v každé lékárně, nebo můžete použít ty z jiných mléčných kysaných výrobků.

J. Kostelanský 29.8.2013 8:14

Ďalší so SUPER výskumov

To je podobný výskum ako ten o jablkách: ak denne dlhodobe zjete 2 kilá jabĺk, hrozí cirhóza pečene.

Neviem, ako to robia v USA, ale ja kurča oplachujem v dreze a potom ho položím na tanier a tam ho ochutím. Američania s ním možno najskôr vytrú celú kuchyňu :-) .

J. Tínek 29.8.2013 8:16

Re: Ďalší so SUPER výskumov

:-)

L. Brabencová 29.8.2013 7:35

EU by měla finančně přispět.

Ministr zdravotnictví by měl vytvořit komisi.Tohle se nemůže zanedbat. :-)

R. Sedláčková 29.8.2013 8:06

Re: EU by měla finančně přispět.

To už nebude potřeba....Podle pana Mládka, budou po volbách z nebe padat kuřata a ty už budou rovnou pečená...:o)

M. Charouz 29.8.2013 8:07

Re: EU by měla finančně přispět.

Jednou za čtrnáct dní a členové strany budou mít přednost.

R. Gramblička 29.8.2013 7:27

(_._)

šmarjá, to je ale broskvovina! Po Bradleym (Chelsea) Manningovi je to dnes další neuvěřitelná správa. Kdyby dotyčná slečna (a výrobci dettolu či domestosu) jen tušila, kolik do sebe denně dostanu bakterii, aniž bych se patlal s kuřetem, byla by sticha. Takové jablíčko zdvižené ze země a ošouchané o tepláky, mňam mňam

P. Bárta 29.8.2013 8:10

To nepochybně

jenomže ne všechny bakterie , které rekvírujete, jsou patogenní, zatímco  salmonela je 100% a spolehlivě . A pokud se vám povede , že si vyberete jablíčko, které spadlo na místo, kam si odplivl tuberkulozní bezdomovec , pak uvidíte, jak rychle změníte názor na vaši hygienu