Vysoký krevní tlak se považuje za rizikový faktor onemocnění srdce, což je nečastější příčina úmrtí lidí.
Vlivem konzumace kiwi se zabývali v osmitýdenním výzkumu vědci pod vedením Metta Svendsena z univerzitní nemocnice v Oslu. Zúčastnilo se jí 118 lidí, kterým bylo v průměru 55 let a jimž byly naměřeny mírně zvýšené hodnoty tlaku.
Lékaři účastníky rozdělili na dvě skupiny. První do svého jídelníčku přidala tři kiwi denně, druhá pojídala jedno jablko. Je známo, že kiwi, s chlupatou slupkou a jasně zelenou dužinou, obsahuje účinný antioxidant lutein.
Při přeměření tlaku po osmi týdnech se zjistilo, že pojídačům kiwi klesl systolický tlak, tedy nejvyšší hodnota tlaku krve v cévách, v průměru o 3,6 milimetru rtuťového sloupce. Diastolický tlak byl u této skupiny také nižší, ale v tomto případě není jasné, jaký vliv by na to mohla mít konzumace kiwi. Autoři studie doporučují zopakovat výzkum na větší skupině.