Středa 20. října 2021, svátek má Vendelín
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Palmový olej není kvalitní potravina, vyhnout se mu ale příliš nedá, říkají experti

Zdraví

  6:07
O palmovém oleji se začalo mluvit především v souvislosti s požáry deštných pralesů v Indonésii, které způsobila právě těžba a výroba tohoto tuku. Potravina, již jíme denně v pečivu, sladkostech a jiných pochutinách neškodí jen přírodě, prospěšná není ani pro nás samotné.

Destrukci indonéského deštného pralesa foto: Shutterstock

Palmový olej si jako takový nedokáže většina lidí představit. Miroslav Šulc působící na Přírodovědecké fakultě Karlovy univerzity vnímá tento produkt jako velmi specifický, podle něj není palmový olej jen jeden, naopak jich může být více druhů, jež se od sebe mohou navzájem lišit.

„K palmovému oleji se musí přistupovat tak, že se jedná o ohromnou směs a rozhodně neznamená, že má jednu kompozici. Každý producent může mít olej úplně jiný, jeden v něm může mít závadné komponenty, další z něj může zase ony škodlivé látky oddělovat,” řekl Šulc pro Lidovky.cz

Podle pracovnice Výzkumného potravinářského ústavu v Praze Renaty Winterové se palmový olej nedá přirovnat k žádné jiné potravině. „Svým složením je dost specifický, nedá se přirovnat k žádnému produktu běžně pěstovanému v Česku. Dá se ale bez problému nahradit například řepkovým olejem. Problém je v konzistenci, každá technologie vyžaduje určité podmínky,“ podotkla Winterová.

Palmový olej a zdraví člověka

“Všeobecně je známo, že palmový olej není zrovna vhodný ke konzumaci, je počítán mezi ty méně kvalitní potraviny, nemá příznivé spektrum mastných kyselin,“ pokračovala v popisu specialistka z potravinářského výzkumu.

Konzumaci palmového oleje nedoporučuje ani výživová poradkyně Hana Mojžíšová. „Přijímáme obecně víc nasycených tuků, než je zdrávo. Jsou to tuky, které přispívají ke kardiovaskulárnímu onemocnění, obezitě a cukrovce, proto se doporučuje přijímat většinu tuků z rostlinných zdrojů a v tom je právě problém. Palmový olej má poměr nasycených a nenasycených tuků půl na půl, jenže i tak spadal do označení rostliný olej,“ vysvětlila Mojžíšová.

Chybné označení

Právě špatný údaj na etiketě způsobuje to, že lidé se oleji prakticky nemohou vyhnout.„Problém je, že u všech potravin nenapíší, že obsahuje palmový olej, skryjí ho pod název rostliný tuk, ale blíže ho nespecifikují, spotřebitel potom může jen hádat. Sama se těmto výrobkům snažím vyhnout, bohužel to není úplně jednoduché,“ říká Winterová.

Výživová poradkyně Mojžíšová radí nakupovat potraviny, ze kterých si později něco uvaříme doma sami, škodlivý olej se vyskytuje především v hotových
výrobcích, ať už se jedná o cukroviny, brambůrky či polotovary.

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Děti zvládnou všechno, to samé ženy. Muži však nevydrží, říká expert na přežití

Premium Tři dny trvalo pátrání po osmileté Julii z Berlína, která se v neděli ztratila rodičům u Čerchova na Domažlicku. V...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...