Pondělí 25. května 2020svátek má Viola 13 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Chcete zabránit cukrovce? Nejlepší je olivový olej, tvrdí studie

„Tekuté zlato“ olivový olej | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy „Tekuté zlato“ olivový olej | foto: Shutterstock

ŘÍM Extra panenský olivový olej je podle italských vědců přírodním lékem na cukrovku. Studie římské univerzity La Sapienza prokázala, že toto „tekuté zlato“ snižuje koncentraci glukózy v krvi (glykémie) a naopak zvyšuje koncentraci inzulínu v krvi (inzulinémie).

Studie zveřejněná v časopise Nutrition & Diabetes ukázala, jaké účinky má extra panenský olivový olej (italští vědci použili olej pocházející z provincie Viterbo) v prevenci a léčbě této choroby. Jedna desetigramová dávka extra panenského olivového oleje denně se chová jako ústně podávané antidiabetikum a má podobné mechanismy jako léky nové generace, jako jsou inkretiny, přírodní hormony produkované ve střevech, které snižují koncentraci glukózy v krvi. Extra panenský olivový olej zvyšuje množství inkretinů v krvi.

Výsledky výzkumu ukázaly, že „tekuté zlato“ snižuje glykémii a zvyšuje inzulinémii u zdravých pacientů, a tím otevírá zajímavé perspektivy využití u pacientů s cukrovkou, u nichž může být glykémie po jídle značně vysoká a potenciálně nebezpečná pro srdeční a oběhový systém. Dosud publikované studie na toto téma nikdy neozřejmily mechanismus působení oleje na metabolismus glukózy, uvedl podle italského deníku La Repubblica koordinátor studie Francesco Violi.

Tekuté zlato

Vědci sledovali na Poliklinice Umberta I. univerzity La Sapienza glykemický a lipidický profil 25 zdravých osob, jimž podávali dávku deseti gramů olivového oleje v typicky středomořském jídle. V první části výzkumu podávali sledovaným osobám pokrmy, v nichž „tekuté zlato“ nebylo přítomno, ve druhé části jim naopak předkládali jídla s extra panenským olivovým olejem. Glykemický a lipidický profil analyzovali před jídlem a dvě hodiny po jídle.

Výsledky jejich bádání ukázaly, že dvě hodiny po jídle osoby, jimž byl olivový olej podáván, měly výrazně nižší hodnoty glykémie a vyšší hodnoty inzulinémie. Navíc u nich bylo zjištěno výrazné zvýšení inkretinu a výrazné snížení sérového cholesterolu. I ve srovnání se slunečnicovým olejem zlepšovala středomořská strava s olivovým olejem stav glykémie a cholesterolu po jídle.

„Následně byly uskutečněny pokusy na skupině diabetiků a již první výsledky jsou povzbudivé,“ konstatovali vědci. „Ve třetí fázi studie bude zdokonalena terapie s použitím extra panenského olivového oleje, která bude moci pacientům s cukrovkou nabídnout zcela přírodní alternativu bez vedlejších účinků,“ zdůraznili.

„Získané údaje jsou užitečné k tomu, abychom pochopili mechanismus, jak olivový olej pomáhá předcházet cukrovce,“ vysvětlil Francesco Violi. Redukce glykémie a cholesterolu po jídle otevírá nové cesty pro využití tohoto oleje v dietě s cílem předcházet kardiovaskulárním komplikacím plynoucím z aterosklerózy. „Nedávné studie ukázaly, že zvýšení hladiny glukózy a cholesterolu po jídle je potenciálně nebezpečné u pacientů s rizikem aterosklerotických komplikací. Snížení této hladiny by přineslo celkový prospěch,“ řekl Violi.

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Premium

Leoš Mareš: Není to jen o talentu, ale o schopnosti si peníze udržet

Leoš Mareš by mohl získat titul syn roku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Krach, zhroucení, deprese, obavy o budoucnost a pátrání po smyslu vlastní existence. To jsou emoce, které v těchto...