Středa 27. října 2021, svátek má Šarlota, Zoja, Zoe
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pití mléka dospělé před zlomeninami neochrání, tvrdí nová studie

Zdraví

  6:06
STOCKHOLM - Pití většího množství mléka dospělé zřejmě nechrání před zlomeninami kostí. Vyplývá to z rozsáhlé švédské studie zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal.

Mléko (ilustrační foto), foto: Shutterstock

Švédové sledovali stravu a zdravotní stav více než 100 tisíc osob. Konstatovali, že ženy, které pily více než tři sklenice mléka denně, paradoxně trpěly zlomeninami víc než ty, které tolik mléka nekonzumovaly. Bylo by prý chybné vyvodit z toho, že pití mléka vede ke zlomeninám, ale rozhodně to nepotvrzuje přesvědčení některých lidí, že je před řídnutím kostí chrání.

Nepřehlédněte

V případě zlomenin se navíc musejí brát v úvahu i jiné faktory, například konzumace alkoholu nebo tělesná váha.

U „pijáků“ byla dvakrát vyšší úmrtnost

Účastníci studie vyplňovali po dobu jednoho roku dotazníky na téma, jak často konzumovali běžné potraviny jako mléko, jogurty nebo sýry. Pak se několik let sledoval jejich zdravotní stav včetně zlomenin nebo úmrtnosti. Mezi ženami trpěly zlomeninami více ty, které denně pily přes 680 mililitrů mléka. Ve skupině „pijáků“ tohoto nápoje byla také dvakrát vyšší úmrtnost. U mužů byl trend podobný, i když ne tak markantní.

  • V České republice je spotřeba mléčných výrobků podle Společnosti pro výživu pod evropským průměrem.
  • Dostatek vápníku mají prý jenom děti do šesti až sedmi let.
Mléko - ilustrační foto

Přesně opačný vliv pak má podle studie konzumace fermentovaných mléčných výrobků, například jogurtů. Nebezpečí fraktur se snižovalo s vyšší konzumací těchto potravin.

Profesor z univerzity v Uppsale Karl Michaelsson se domnívá, že výsledky mohou souviset s obsahem cukru v mléce. Jiné studie na zvířatech prokázaly vliv tohoto cukru na urychlení projevů stárnutí.

Profesorce Sue Lanhamové-Newové ze Surreyské univerzity ve studii chybí zahrnutí vlivu fyzické aktivity a dalších aspektů životního stylu, jež ovlivňují kvalitu kostí. Stále prý platí, že v Británii je mléko a výrobky z něj zdrojem až 60 procent vápníku. „Víme, že nedostatek vápníku je rizikovým faktorem pro osteoporózu. Stále je třeba lidi vést k tomu, aby jedli základní potraviny v náležitém poměru, a mléko je jednou z nich,“ řekla.

Autoři: ,

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat