Pondělí 10. srpna 2020svátek má Vavřinec 30 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Pití mléka dospělé před zlomeninami neochrání, tvrdí nová studie

Mléko (ilustrační foto), | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mléko (ilustrační foto), | foto: Shutterstock

STOCKHOLM Pití většího množství mléka dospělé zřejmě nechrání před zlomeninami kostí. Vyplývá to z rozsáhlé švédské studie zveřejněné v odborném časopise British Medical Journal.

Švédové sledovali stravu a zdravotní stav více než 100 tisíc osob. Konstatovali, že ženy, které pily více než tři sklenice mléka denně, paradoxně trpěly zlomeninami víc než ty, které tolik mléka nekonzumovaly. Bylo by prý chybné vyvodit z toho, že pití mléka vede ke zlomeninám, ale rozhodně to nepotvrzuje přesvědčení některých lidí, že je před řídnutím kostí chrání.

Nepřehlédněte

V případě zlomenin se navíc musejí brát v úvahu i jiné faktory, například konzumace alkoholu nebo tělesná váha.

U „pijáků“ byla dvakrát vyšší úmrtnost

Účastníci studie vyplňovali po dobu jednoho roku dotazníky na téma, jak často konzumovali běžné potraviny jako mléko, jogurty nebo sýry. Pak se několik let sledoval jejich zdravotní stav včetně zlomenin nebo úmrtnosti. Mezi ženami trpěly zlomeninami více ty, které denně pily přes 680 mililitrů mléka. Ve skupině „pijáků“ tohoto nápoje byla také dvakrát vyšší úmrtnost. U mužů byl trend podobný, i když ne tak markantní.

  • V České republice je spotřeba mléčných výrobků podle Společnosti pro výživu pod evropským průměrem.
  • Dostatek vápníku mají prý jenom děti do šesti až sedmi let.
Mléko - ilustrační foto

Přesně opačný vliv pak má podle studie konzumace fermentovaných mléčných výrobků, například jogurtů. Nebezpečí fraktur se snižovalo s vyšší konzumací těchto potravin.

Profesor z univerzity v Uppsale Karl Michaelsson se domnívá, že výsledky mohou souviset s obsahem cukru v mléce. Jiné studie na zvířatech prokázaly vliv tohoto cukru na urychlení projevů stárnutí.

Profesorce Sue Lanhamové-Newové ze Surreyské univerzity ve studii chybí zahrnutí vlivu fyzické aktivity a dalších aspektů životního stylu, jež ovlivňují kvalitu kostí. Stále prý platí, že v Británii je mléko a výrobky z něj zdrojem až 60 procent vápníku. „Víme, že nedostatek vápníku je rizikovým faktorem pro osteoporózu. Stále je třeba lidi vést k tomu, aby jedli základní potraviny v náležitém poměru, a mléko je jednou z nich,“ řekla.

,

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...