12. října 2012 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Po operaci si hlídejte jídelníček. Co byste měli jíst?

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Nemocniční strava-ilustrační foto | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nemocniční strava-ilustrační foto | foto: Shutterstock

Každá operace znamená velký zásah do těla, a proto je důležité věnovat pozornost svému jídelníčku.

„Pro úspěšnou a rychlou rekonvalescenci tělo potřebuje optimální příjem energie a živin. Velmi důležité jsou především bílkoviny. Slouží jako stavební látky při hojení ran po operacích a pomáhají budovat svalovou hmotu,“ vysvětluje Věra Stejskalová, registrovaná nutriční terapeutka. Vhodným zdrojem kvalitních bílkovin jsou vedle libového drůbežího, králičího nebo hovězího masa také mléčné výrobky, například jogurty, sýry nebo tvaroh.

ČTĚTE TAKÉ:


„Strava v období rekonvalescence rovněž musí obsahovat dostatek vitamínů, minerálů a esenciálních mastných kyselin, což znamená zařadit do jídelníčku kvalitní oleje a ryby ve vhodné úpravě,“ dodává.

Hojení urychlují i enzymy, které snižují pravděpodobnost pooperačních komplikací. Jejich vhodným zdrojem jsou enzymatické léky, které mají na rozdíl od potravinových doplňků prokázaný pozitivní efekt při rekonvalescenci po operacích.

„Příchod z nemocnice neznamená jíst všechno, na co mám chuť,“ upozorňuje nutriční terapeutka. Vyhýbat byste se měl nevhodným pokrmům, smaženým a tučným jídlům a také alkoholu. Naopak je nutné zařadit dostatek ovoce a zeleniny.

Křišťálová lupa - hlasování 2011

Své dotazy můžete zasílat na adresu ordinace@lidovky.cz

Připravila Ludmila Hamplová
  • 0Diskuse




Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!