Sobota 26. září 2020svátek má Andrea 10 °C déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Přejídáme se, abychom se vyhnuli stresu a depresi

Evropa tloustne, nadváhu či obezitu má přes polovina dospělých. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Evropa tloustne, nadváhu či obezitu má přes polovina dospělých. | foto: Shutterstock

PAŘÍŽ Když jíme, abychom zklidnili své emoce, je to normální. Když s tím nedokážeme přestat, stává se to nemocí. Po stresující události, emotivním šoku nemají někteří lidé na jídlo ani pomyšlení, jiní se jídlem uklidňují (comfort food): pojídají sladkosti, čokoládu a pokrmy bohaté na kalorie. Je to normální? Je proč se znepokojovat? Píše o tom francouzský týdeník L’Express.

Když jsme smutní, deprimovaní nebo stresovaní, můžeme si říci: dám si dort, protože mi to zvedne morálku. A i když jsme se hodně najedli, není to tak katastrofální, protože jsme nyní už klidní a můžeme čekat, až zase dostaneme hlad, abychom se znovu najedli. To není chorobné, naopak to je velmi dobré.

Jde-li však o chorobu, nestane se tak. Dort mě neuspokojil a dělám si výčitky, že jsem ho snědl. To je kognitivní restrikce: lidé si vytvářejí zákazy ohledně potravin, a když je poruší, obviňují se. Vytvářejí si tedy další negativní emoce a to vede k bludnému kruhu. Jím, abych zklidnil stres, ale stresuji se, že jsem jedl, protože jsem se dopustil chyby. A tak znovu jím.

Obezita - ilustrační foto.

A další případ chorobného jevu: když jsem neustále ve stresu nebo v depresi či se hněvám, zkrátka mám negativní emoce, jím neustále, abych je zklidnil. Tak dochází k excesům.

Je však třeba rozlišovat bulimii a záchvatové přejídání. Jsou to případy nadměrné konzumace potravy, během nichž člověk sní velmi rychle velké množství potravin. V prvním případě však je to doprovázeno zvracením, užíváním projímadel, následným půstem. Ve druhém případě, kdy k takovým doprovodným projevům nedochází, jde spíše o problémy s váhou.

Je známo, že z fyziologického hlediska stres zarazí chuť k jídlu. Silný stres chuť k jídlu zcela zlikviduje, protože nedokážeme spustit ochranný mechanismus. Když jde o slabší či malý stres, dokážeme ho velmi dobře aktivovat. A tak jíme.

Výsledky vědeckých studií jsou však plné rozporů, protože to závisí na mnoha faktorech. Čokoláda je zřejmě nejvíce uklidňující potravinou, k níž se lidé uchylují. Obecně je pro lidské zdraví dobrá. Zejména večer. Realizovalo se několik studií, aby se zjistilo, co je v čokoládě tak uklidňující. Byly předloženy četné hypotézy, zvláště biochemické: hořčík, který má uklidňující účinek, a fenylethylamin, který je bratrancem amfetaminů. Nakonec výsledky studií ukázaly, že to, co je na čokoládě tak uspokojujícího, je její chuť!

Potraviny, které nejvíce uklidňují, jsou ty s vysokým energetickým obsahem, tedy obsahují nejvíce cukru a tuku. Jídlo používáme k tomu, abychom se nemuseli problému postavit. Čím více se vyhýbáte emotivním problémům, tím více vám vaše emoce nahánějí strach. A tím více se uklidňujete jídlem.

S humorem to jde lépe

Hovoříme o potravinách, ale může jít i o něco jiného. Může to být alkohol, sledování televizních seriálů. Uzavíráte svůj mozek. Je-li tomu tak výjimečně, není to žádný problém, ale ten nastává, když se to stává všedním jevem.

Únikem může být i smích a humor. Vidíme to u některých osob, které se vyhýbají řešení problémů, dělají si ze všeho legraci a vše zlehčují a zesměšňují. Vyhýbají se tak svým emocím a často na problém špatně reagují. Slavní komici trpí depresemi, a to ukazuje, do jaké míry může být humor obranným mechanismem.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....

Testování s Nutrilonem: Vyzkoušejte 5 druhů obilno-mléčných kaší, které si vaše děťátko zamiluje
Testování s Nutrilonem: Vyzkoušejte 5 druhů obilno-mléčných kaší, které si vaše děťátko zamiluje

Kaše Nutrilon Pronutra® jsou unikátní svým obsahem směsi prebiotik GOS/FOS. Díky kvalitním obilovinám jsou navíc přirozeným zdrojem energie,...