Svaly spotřebovávají více kalorií než tuk. Proto méně svalové hmoty znamená, že organismus přechází na pomalejší metabolismus a tedy potřebuje méně kalorií.
Staří lidé trpívají více různými bolestmi a mají tendenci více sedět. Tím se na jedné straně ještě prohlubuje úbytek svalové hmoty, a na druhé straně tělo přijímá více kalorií než spotřebuje, a proto dochází k přibývání na váze.
Na vině jsou i hormony
Svou roli tu hrají rovněž hormony. Menopauza, která znamená nejen pokles hladiny estrogenů, ale celé ženské hormonální výbavy, velmi často vede ke zvyšování váhy vzhledem ke změně bazálního metabolismu. Stejně tak je tomu u poklesu hladiny testosteronu u mužů, který je pomalejší, ale rovněž významný. U obou pohlaví jde tedy o zpomalení bazálního metabolismu a redukci svalové hmoty, které jsou vyvolány poklesem hladiny hormonů.
Hořké potraviny mohou ochránit před obezitou. Regulují chuť k jídlu |
U starých lidí se stoupajícím věkem klesají smyslové schopnosti, konkrétně čich a chuť. To vede k tomu, že staří lidé dávají přednost stále se opakující stravě, a co hůře, stravě chuťově výraznější. Konzumují například mnoho sladkostí a jsou vystaveni nebezpečí, že propadnou lákadlu průmyslově vyráběných potravin.
Člověk také platí vysokou cenu za neustálé výkyvy ve váze (známý jojo efekt) v předchozích desetiletích. Zvyšování váhy totiž mění metabolismus. Šedesátník, který dnes váží 90 kilogramů, ale kdysi vážil 130 kilogramů, potřebuje mnohem méně kalorií za den než někdo, kdo nikdy neměl nadváhu. Jestliže ztrácíme tuk, náš organismus si začíná „myslet“, že „zahyneme hlady“ a snaží se uchovávat kalorie, a proto přechází na úsporný režim.
Staří lidé, aniž by měli poruchu příjmu potravy, často využívají jídlo jako vyplnění citové prázdnoty, v reakci na obtížné situace, jako je úmrtí blízké osoby, osamělost či omezování soběstačnosti. Stává se to i mladším lidem. Jestliže máme jídlo jako citovou náhražku, je mnohem těžší shazovat kilogramy.
Pravidelně cvičte
Co tedy dělat? Udržováním svalstva můžeme přispět k urychlení metabolismu či alespoň tak trochu můžeme kompenzovat jeho pokles. Vhodná je tělesná aktivita, ale s ohledem na zdravotní stav. Doporučuje se cvičení s lehkou zátěží. Dobré je také konzumovat více proteinů, avšak ne více kalorií. To může pomoci udržet si svalovou hmotu. Vyvarujme se však přílišné konzumace živočišných proteinů a nahrazujme je, alespoň z poloviny, rostlinnými proteiny. Odtučňující hyperproteinové diety obecně škodí v každém věku, ale ve stáří ještě více. Důležitým a zásadním faktorem jsou dobré mezilidské vztahy, které můžeme považovat za jakousi potravu pro duši a tělo. S dobrou sociální sítí se více hýbeme, méně jíme a především si udržujeme výkonnost našeho mozku.