Jde o velmi vzácnou variaci genu spojenou s nižší úrovní špatných tuků a s nižší úrovní triglyceridů v krvi, kterou mají obyvatelé obcí Zoniana a Anogia na severu Kréty. Pastýři a zemědělci z těchto vesnic prakticky neznají mrtvici, infarkt ani kardiovaskulární choroby, přestože jejich strava je bohatá na živočišné tuky.
Čeští a japonští vědci přišli na to, jak poznat pravý kaviár |
Jsou to velcí milovníci skopového masa a také sýra, který jedí denně. Takový druh stravy by samozřejmě u jiných lidí vedl k řadě negativních účinků na zdraví, protože tyto pokrmy zvyšují hladinu špatného cholesterolu, a tím i riziko srdečních chorob a mrtvice. V této oblasti tomu tak ale není. Obyvatelé obou vesnic trpí sice cukrovkou stejně jako celková populace Řecka, ale zdá se, že se u nich neprojevují žádné důsledky této nemoci. Například diabetická nefropatie, což je chronické onemocnění ledvin, které je způsobeno vlivem dlouhodobě zvýšené glykemie.
Co je tedy v jejich genech jiného? Odpověď na to se pokusili dát vědci z britského institutu Wellcome Trust Sanger pod vedením Eleftherii Zegginiové. Identifikovali novou genetickou variaci nazývanou rs145556679, která má tu významnou vlastnost, že chrání srdce a snižuje úroveň špatných tuků v krvi. Zdá se, že jde o unikátní variaci, kterou mají obyvatelé zmíněných dvou krétských vesnic. Dosud byla podobná variace zjištěna u jedné osoby v Toskánsku a u populace Amišů ve Spojených státech.
Aby vědci variaci zjistili, sekvenovali genom 250 obyvatel krétských vesnic a srovnávali ho s DNA 3200 jiných Řeků. „Studie ukázala význam sledování celého genomu, aby tak bylo možno lépe rozpoznat genetickou architekturu populace,“ uvedla Zegginiová. „Tímto způsobem nalézáme nové genetické variace, které jsme dříve nikdy neviděli. To má velký význam pro charakteristiky spojené s kardiovaskulárními chorobami, které jsou nejběžnější příčinou smrti ve světě,“ dodala.
„Díky studiu populací, které žijí izolovaně, můžeme vidět vzácné genetické variace, které hrají významnou roli v lidských nemocech,“ řekl jeden z autorů studie Lorraine Southam.
Toto zjištění nás přirozeně neopravňuje k tomu, abychom to přeháněli s konzumací masa a sýra, protože nikdo z nás nemá tuto vzácnou genetickou variaci. Abychom byli zdraví, je lépe věřit klasické středomořské stravě s hojností ovoce, zeleniny a ryb, s trochou masa a olivového oleje.