Neděle 20. června 2021svátek má Květa 17 °C skoro jasno, občasné bouřky Předplatné LN

Diskuse k článku

Škodlivá éčka neexistují, říká odbornice z ministerstva

Strhla se kolem éček zbytečná hysterie, nebo nás stát opravdu před škodlivými látkami nechrání? "Pokud se ukáže, že některá látka nevyhoví toxikologickým testům, dojde k jejímu vyřazení anebo významnému omezení. Tato "hysterie" totiž není je v Česku, ale v celé Evropě," říká v on-line rozhovoru vedoucí oddělení pro speciální potraviny Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Pruner 13.2.2013 21:31

ani jsme nic jiného nečekali

Je to samozřejmě otázka přijatého množství. Každá chemikálie, která není tělu vlastní, zdraví neprospívá. Nejlépe je jíst stravu co nejbližší přírodnímu stavu, na tu jsou naše těla "konstruovaná". Chápu, že paní odbornice z ministerstva nemůže říkat nic jiného než říká, přeci nemůže kritizovat systém.

Lecos jsem si o tom přečetl a nejím tavené sýry, salámy a podobné lahůdky.

J. Novák 14.2.2013 4:51

Re: ani jsme nic jiného nečekali

Přesně tak. Vzájemné interakce nebo kumulace z různých zdrojů, které se prakticky neřeší, jaksi ve svém hodnocení opomíjí. No, koneckonců i DDT se jevilo jako zcela bezpečná věc...

V. Novák 15.2.2013 11:41

To, co píšete o množství, je taková samozřejmost,

že ji odbornice ani nezmiňovala. Ona totiž KAŽDÁ chemikálie, nejen tělu nevlastní, může být při patřičném množství zdraví škodlivá.

Sebevraždu můžete spáchat kuchyňskou solí (v kilovém balíčku je jí víc než dost), vitamínem D, ba i vodou - a to ne že se v ní utopíte, konzumací. Před časem umřel jeden propagátor makrobiotiky na otravu karotenem - sežral tolik mrkve, že to tělo nezvládlo. Původně měli podezření na žloutenku, jak byl tím karotenem prosáklý...

"Ečka" v množstvích povolených normou jsou při běžné konzumaci bezpečná. Jenže to je notorieta. Aspoň pro potravináře a nutriční odborníky.

J. Kostelanský 13.2.2013 18:38

Takýchto rozprávok už bolo... časť 2

Kedysi mali mliečne potraviny trvanlivosť niekoľko dní, lebo v nich boli prirodzené a hlavne živé kultúry. Dnes - vďaka éčkam majú mliečne výrobky bez problémov trvanlivosť aj mesiac. Ale po živých kultúrach ani pamiatky...

To isté tvrdili "odborníci" po výbuchu Černobyľa - veľmi dobre sa na to pamätám. Nič nehrozí, všetko je v najlepšom poriadku. Takže keď nejaký "odborník" z ministerstva ma začne presviedčať, že je všetko ok, zbystrím pozornosť a myslím si svoje.

J. Kohout 13.2.2013 20:57

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 2

Pán sice mele páté přes deváté, ale je určitě odborník na potraviny s patřičným vzděláním.

MoOžná ani např. neví, že E330 je běžná kyselina citronová, která se vyskytuje ve všech citrusech a nejenom v nich. Lae protože to je E..., tak je to podle pána určitě špatně. Bodejť ne, někdo má přeci po citronech kopřivku.

P. Pruner 13.2.2013 21:25

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 2

Kyselina citronová sice běžná je, ale na její neutralizaci potřebuje tělo minerály, které mu mohou jinde chybět. Odkáži Vás na celou teorii o překyselení organismu.

J. Kohout 13.2.2013 21:34

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 2

Ale o tom přeci nebyla řeč. Kolik těch citronů sníte na posezení je jiná debata. To už se můžeme také bavit o tom, že 150g běžné kuchyňské soli Vás zabije. A nikdo nepochybuje o tom, že sůl potřebujete.

P. Pruner 14.2.2013 7:44

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 2

Pane Kohoute dobré ráno. Nehodlám Vás přesvědčovat. Klidně věřte tomu, že kyselina citronová synteticky vyráběná přidávaná do řady potravin je pro Vaše tělo neškodná.

Ten citron si dám také, naopak paradoxně v těle působí zásaditě.

Jinak solit není třeba, průmyslově připravené potraviny ji už obsahují dost.

V. Novák 15.2.2013 11:47

Kyselina citronoá je kyselina citronová.

Ať je extrahovaná z citrusu nebo vyrobená jinak. Zrovna tak vitamín C, karoten nebo jiná "strašná Ečka".

Jo - tak on citron je zásaditý... A co si VY představujete pod pojmem "zásaditý"? Zcela zjevně něco jiného, než běžná chemie. Nechtěli byste si vy alternativci vymyslet svoje názvy, když už potřebujete blábolit? Zásaditost nechte chemikům a vibrace fyzikům a říkejte tomutřeba ušrum nebo unufňo - co vy na to? Aspoň byste neplácali takové nesmysly.

Víte co je nejhorší smrt? Z leknutí, pane strašáku!

P. Novotňák 13.2.2013 21:35

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 2

Myslím, že autorovi šlo spíš o to, ukázat, že naprostá většina éček jsou v přírodě naprosto běžné látky a hysterie nad nimi je celkem nesmyslná. Neboli, ježišmarijá, někdo do toho pomeranče přidal Éčka!!! :-O

J. Kohout 13.2.2013 21:44

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 2

Souhlas.

J. Kostelanský 14.2.2013 2:38

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 2

Závidím Vám Vás bezbrehý optimizmus voči súčasným potravinám. Aj ja som bol pred pár rokmi presne ako Vy. Ale z určitých dôvodov som sa musel začať zaujímať, čo si to vlastne v supermarketoch kupujem. A nestačím sa diviť. Skúste si zistiť, z čoho sa skladajú tzv. párky. Po mäse ani chýru ani slychu. Alebo koľko percent vody obsahuje šunka, Alebo ako sú dopované ryby či kurence vodou, aby vážili viac. Alebo ako sa pridávajú do jogurtov rôzne emulgátory a stabilizátory, aby jogurty vydržali mesiac čerstvé. Alebo z čoho sa vyrába Coca-Cola. Alebo tzv. stolové vody.

Bohužiaľ som pracoval vo veľkej medzinárodnej potravinárskej firmy a čo-to sa mi do uší donieslo.

To, že sú éčka dobré a zlé, je všeobecne známe. Ale aj u "dobrých" éčiek je rozdiel, či sú takpovediac urobené "prírodou" alebo synteticky. Jednoducho teraz sa potraviny robia tak, že sa urobí nejaká jednotná mazľavá neidentifikovateľná hmota urobí a potom a z nej pomocou farbív, dochucovadiel a éčiek vytvorí chuť, ktorú spotrebiteľ očakáva.

V. Novák 15.2.2013 11:53

Nebyl článek a diskuse o "Éčkách"?

Tak co do toho pletete náhražky? Když si koupíte "opékáček" za 5 korun 10 deka, tak je samozřejmé, že kolem masa ani neprošel... Opéct se to nedá, pes to nežere - ale zdraví škodlivé to není. Koneckonců, sója by zrovna vám vadit nemusela - nebo ano?

Ale zpět ke článku - "Éčka" nejsou ani dobrá ani zlá a není rozdíl mezi kyselinou citronovou z citrónu a uměle připravenou. Prostě není - a můžete se na hlavu postavit...

J. Kostelanský 15.2.2013 12:04

Re: Nebyl článek a diskuse o "Éčkách"?

Odkiaľ máte informáciu, že éčka škodlivé nie sú? Pred 20 rokmi som pracoval pre jednu firmu z Veľkej Británie a jej šéfka na Slovensku si pred každou konzumáciu džúsu, ale aj iných bežných potravín pozerala etiketu, aké éčka sú tam. V duchu som sa tomu smial ako vy teraz. Tá šéfka bola predtým vážne chorá a len tak-tak ušla hrobárovi z lopaty. A preto tie éčka mala zakázané - aspoň niektoré.

Najviac sa zvyčajne mýlia tí, ktorí sú o svojej pravde skalopevne presvedčení. Nič nedokazuje toto tvrdenie lepšie ako klasický citát, ktorý visel kedysi v každej verejnej budove: So Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak.

Do úvahy ešte pripadá skutočnosť, že pracujete, resp. vlastníte nejakú potravinársku firmu. Potom by ale bolo vhodné tento "konflikt záujmov", ak existuje, zverejniť.

J. Kostelanský 13.2.2013 18:38

Takýchto rozprávok už bolo... časť 1

"Éčka škodlivá být nemohou, protože jejich bezpečnost kontroluje Evropský úřad pro bezpečnost potravin" neviem, či mám pri tomto citáte plakať alebo sa smiať.

Uvediem pár príkladov z histórie: na začiatku 20. storočia sa fajčenie odporúčalo ako zdraviu prospešné. Pred 50 či 60 rokmi sa azbest považoval za zdraviu neškodný. V 50. 60. rokoch sa na hnojenie bežne používalo "neškodné" DDT, až kým sa v oblastiach, kde sa DDT používalo, nezačali rodiť poškodené deti. A takýchto "zaručene neškodných" vecí by sme v histórii našli viac než dosť.

To, že s našimi potravinami nie je niečo v poriadku, dokazuje niekoľko nepriamych faktov: za komunistov bolo životné prostredie v oveľa dezolátnejšom stave ako v súčasnosti (mohol by som uviesť aj praktické príklady), ale ako je možné, že vtedy ani zďaleka nebolo toľko alergikov medzi deťmi? Dnes má alergiu na niečo každé druhé dieťa. Zďaleka nebolo toľko hyperaktívnych detí s diagnózou ADHD (mám krstňa s touto diagnózou, takže viem, o čom to je).

P. Novotňák 13.2.2013 21:30

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 1

Protože dřív, když bylo dítě hyperaktivní, tak se o něm řeklo, že zlobí, dnes nezlobí, je chudák hyperaktivní... Alergií je takový množství, protože je umíme zjistit, dřív měl člověk prostě rýmu, dneska nemá rýmu, ale alergickou rýmu. Dřív měl zarudlou pokožku, dneska má alergickou pokožku. Prostě to jen umíme jinak pojmenovat. Většinou se to prostě dědí a maximálně je možný, že když máte na výběr malé množství druhů potravy či materiálů, tak je menší pravděpodobnost, že natrefíte na něco, na co jste alergický. S tím, že byla krajina za komunismu daleko víc zdevastovaná mohu jen souhlasit, pamatuji si například, že v potoku u nás žili jen pijavice, dnes je to proti té době oáza života plná řas ryb, ondater a podobné havěti. :-)

P. Pruner 13.2.2013 21:32

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 1

Dříve tolik alergií nebylo.

P. Novotňák 13.2.2013 21:38

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 1

Dříve se silný alergik udusil a nebyl, dneska dostane léky a má děti, které alergii zdědí, ale tak to máte i s cukrovkou a mrakem dalších nemocí...

J. Fohler 14.2.2013 8:58

Re: Takýchto rozprávok už bolo... časť 1

Zachraňujeme novorozence, kteří by dříve nepřežili, ti pak mají děti a zdravotní nedostatky jsou geneticky předávány.

No a někdy se potkají oba partneři s nedostatky......

V. Novák 15.2.2013 12:00

Nezapomenout na praní "dočista dočista"

a "jen sterilní je čisté". Hystericky čistotné maminky nepustí k dítěti bakterii - a co má ubohý imunitní systém dělat? Nenatrénuje se na potvory, tak zblbne a začne s autoimunitní reakcí. Nebo zareaguje naprosto neadekvátně na běžný podnět.

Víte, které děti byly shledány nejzdravějšími a s nejsilnějším imunitním systémem? Bezdomovci na káhirských smetištích. Žijí tam tisícovky, celé gangy dětí - praticky nejsou nemocné, rány se jim zacelují rychleji než nám s veškerými antibiotiky. Civilizovaný Čech by tam chcípnul do měsíce. Jejich imunitní systém se natrénoval a dělá co má - tak si "nevymejšlí" alergie. Pravda, dědičně alergické dítě tam zahrnou během několika dnů...


Feri odešel s kryptoměnou za 3 miliony. Za peníze z mandátu, tvrdí

Dominik Feri | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Bývalý poslanec Dominik Feri stihl od začátku letošního roku do konce květnu nakoupit kryptoměnu v hodnotě přes 3...

Sledujeme začátek rituální sebevraždy lidstva, říká Čech s IQ 206

Oficiálně nejchytřejší Čech nepůsobí jako robot, nechrlí ze sebe tisíce... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Je jedním z nejchytřejších Čechů, ale jako robot nepůsobí. Při osobním setkání je Karel Kostka, vzděláním učitel,...

Z dětství jsem si nesla zranění, rodinu chceme, říká Gregor Brzobohatá

Taťána Gregor Brzobohatá | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vítězka Miss World, topmodelka, zakladatelka nadace a influencerka Taťána Gregor Brzobohatá přijala další výzvu: právě...