130 let
Sója sesazená z trůnu.

Sója sesazená z trůnu. | foto: Shutterstock

Premium

Sója sesazená z trůnu. „Zázračná“ luštěnina má svá pro i proti: snižuje cholesterol, ale také počet spermií

Zdraví
  •   16:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Sója a výrobky z ní bývaly považovány za vzor potraviny, kterou by měl každý, kdo hledí na své zdraví, zařazovat do jídelníčku co nejčastěji. V poslední době ovšem její obliba klesá a objevují se i hlasy, jež před její konzumací varují. Jak to s ní tedy je?

Výrobky ze sóji zaplavily naše obchody v devadesátých letech a záhy si v nich našly své pevné místo. Oblíbené bývalo zejména sójové maso: svého času jste na něj mohli narazit i v nabídce některých venkovských hospod, třeba v podobě rizota. Příčin bylo určitě několik: jednak to byl všeobecný zájem o novinky ze Západu, na něž jsme u nás nebyli zvyklí, jednak přibývalo vegetariánů (či veganů), kteří si najednou nemuseli dávat v restauracích pouze smažený sýr, ale měli najednou spoustu dalších lákavých možností.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Martina Oplatková