130 let
Kapr (ilustrační foto)

Kapr (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Srdce chrání tuky z ryb. Stárnutí brání vitamin D

Zdraví
  •   7:00
Schopnost multivitaminů chránit srdce vědecké studie jednoznačně nepotvrzují, ale věda si stojí za tím, že vitamin D a rybí tuk to dokážou.

Dariush Mozaffarian z Harvardské univerzity, jehož citoval list The Canadian, tvrdí, že rybí tuk se při klinických testech jako jediný z potravinových doplňků trvale ukazuje jako účinná ochrana před úmrtím u osob trpících nemocemi srdce.

Obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega-3 schopné stabilizovat elektrický systém srdce, snižují krevní tlak a množství tělesného tuku, zpomalují ucpávání cév a brání tvorbě otoků. U pacientů trpících srdečními poruchami je rybí tuk účinnějším prostředkem prevence úmrtí než statiny, podávané ke snížení hladiny cholesterolu.

Studie také prokazují význam vitaminu D jako prostředku schopného oddálit symptomy stárnutí. Jeho nedostatek až o 80 procent zvyšuje riziko cukrovky a onemocnění periferního cévního systému. O vitaminu D se mluví jako o vitaminu slunečního světla, protože vystavení slunci podporuje jeho produkci v těle. Z několika velkých studií provedených v Evropě vyplývá, že tento vitamin také udržuje v kondici mozek. Jedna z nich, která sledovala 3300 evropských mužů ve věku od 40 do 80 let, prokázala souvislost mezi nedostatkem vitaminu D a zpomalením mentální energie, omezením poznávacích funkcí a snížením koncentrace. Její výsledky byly publikovány v Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Kromě jiného se v ní ukázalo, že konzumenti vyšších dávek vitaminu D uspěli v poznávacích testech. Pro vysvětlení přesných příčit této souvislosti je třeba další výzkum. Autoři odmítli z výsledků vyvodit, že by vitamin D mohl být považován za prostředek, který může léčit symptomy související se stárnutím mozku. Jiné studie ukazují také na to, že jeho nedostatek souvisí s výskytem deprese.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK