Některé sáčky čaje při teplotě 95 stupňů Celsia při testu uvolnily více než 11 miliard částic mikroplastů a další tři miliardy menších nanoplastů. Účinky, které mají na zdraví, zatím nejsou známé. Vědci tak trvají na tom, aby se tento problém prostudoval hlouběji, upozorňuje CNN.
Během pokusů ze sáčků nejprve tým z kanadské McGillovy univerzity vyjmul obsah a poté pokračoval, jakoby šlo o běžnou přípravu čaje. Dříve už našli vědci mikroplasty v různých druzích jídla a dalších produktech, ale výzkumů, které by podobným způsobem zkoumaly nápoje, je daleko méně. Samotné sáčky mohou být z organických a rozložitelných materiálů, ale někteří výrobci používají pro jejich zapečetění polypropyleny, které patří mezi nejběžnější plasty.
Lidé snědí 50 tisíc plastových částic ročně. Voda z kohoutku jich má méně než balená |
Průměrný člověk za týden zkonzumuje v průměru pět gramů plastů (ekvivalent váhy kreditní karty), vyplývá z jiné studie ze začátku tohoto roku. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím není jasné, zda jsou mikroplasty, mimo jiné obsažené v kouhoutkové či balené vodě, zdraví nebezpečné. Samotná WHO však uznává, že je nutné pokračovat ve výzkumu, vědecká komunita zatím nemá dostatek informací.
„Nutně potřebujeme vědět víc o tom, jak působí mikroplasty na zdraví. Jsou totiž všude, včetně pitné vody,“ uvedla podle CNN doktorka Maria Neiraová, vedoucí oddělení veřejného zdraví a životního prostředí při WHO. Podle studie kanadských vědců se mikroplasty mimo jiné nacházejí i v zubní pastě, soli nebo rybách.